Savjetnik Željka Komšića o potezima RH: Znat ćemo zaštititi suverenitet BiH!

Radiosarajevo.ba
Savjetnik Željka Komšića o potezima RH: Znat ćemo zaštititi suverenitet BiH!
Foto: Arhiv / Slaven Kovačević

Nakon jučerašnje burne rasprave, Sabor Republike Hrvatske će najvjerovatnije u petak glasati o deklaraciji o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Piše: Faruk Vele

Prema rasporedu Sabora, na sjednici Odbora za vanjsku poolitiku u 13.30 sati na dnevnom redu bit će Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, čiji je podnositelj Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Slaven Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba da bi bilo veoma važno „ostvarivati dobrosusjedske odnose sa svim zemljama iz našeg okruženja“, te da bi „sve političke aktivnosti u Bosni i Hercegovini trebale ići u tome pravcu“.

„Međutim, ono što Hrvatska radi, jednostrano, na unutarnjem i vanjskom planu, pod krinkom zabrinutosti za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, prevazilazi bilo kakve namjere za dobrosusjedskim odnosima i prelazi u otvoreni diplomatski nasrtaj na suverenitet Bosne i Hercegovine. S naše strane, naše dobre namjere iskazali smo željom za razgovorom o otvorenim pitanjima koje Bosna i Hercegovina ima sa Hrvatskom. Recimo, pitanje jasnog utvrđivanja granica na kopnu i moru ili, pak, veoma važno pitanje imovine pravnih i fizičkih lica iz BiH koja se nalazi u Hrvatskoj“, kaže Kovačević za Radiosarajevo.ba.

U tom pogledu, napominje, Predsjedništvo BiH je odlučilo da uputi poziv za susret sa državnim vrhom svih susjednih zemalja, pa tako i sa Hrvatskom, kao i odluku da se pokrenu pravne aktivnosti na međunarodnom planu s ciljem zaštite bosanskohercegovačke imovine u Hrvatskoj.

„No, s druge strane, spremni smo svim političkim, a u konkretnom slučaju i diplomatskim alatima, štititi i zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen vanjsko-politički interes, na način da se odbranimo od ovih, veoma nekorektnih aktivnosti koje dolaze iz Hrvatske“, naglasio je savjetnik Željka Komšića.

Odgovarajući na argumente Zagreba, Kovačević ističe da Hrvatska jeste potpisnik Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

„Ali nije njegov garant, odnosno Hrvatska nije potpisnik Aneksa iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao što je to na primjer Aneks IV ili Ustav BiH, da bi im to davalo za pravo za miješanje u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine ili bilo koji vid intervencije na ustavno-pravni poredak BiH. Zato ćemo proaktivno na diplomatskom planu učiniti dodatni napor, da unutar međunarodne zajednice ukažemo na sve neistine i nejasnoće koje dolaze iz Hrvatske, a koje se tiču Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine“, nagšava Kovačević, te zaključuje:

„Ako Bosna i Hercegovina želi postati članicom Europske unije, a želi, onda se društveno-politički sistem mora uskladiti sa europskom pravnom stečevinom, u kojoj nema mjesta sistemskoj diskriminaciji i izmišljenim terminima „legitimnog političkog predstavljanja naroda“, već naprotiv, ova zemlja će morati učiniti takav napor da obezbijedi ustavno-pravni okvir koji će garantirati sva prava, slobode i jednakosti svojim građanima BiH i to na individualnom nivou, uvažavajući njihove etničke i kulturološke razlike, koje čine bogatstvo Bosne i Hercegovine. Na tom zadatku, potpune uspostave vladavine prava ćemo predano raditi. Ponavljam, spremni smo i želimo razgovarati sa Hrvatskom o otvorenim pitanjima, ali isto tako nećemo tolerirati bilo koji vid diplomatske ili političke agresije na Bosnu i Hercegovinu“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije