Stavovi / Hodžić: Deklaracija o položaju Hrvata je miješanje u unutrašnje stvari BiH

12. 12. 2018. u 16:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Hrvatski Sabor danas je raspravljao o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH.

“Za sve one koji su slušali raspravu jasno je kako ista predstavlja direktno miješanje u unutarnja pitanja BiH te udar na suverenitet BiH. Prijedlozi koji su izneseni tokom rasprave tiču se Ustava BiH, izbornog zakona BiH te administrativnog ustroja BiH. Teško je ovakav čin shvatiti kao prijateljski i dobronamjeran, a posebno je teško shvatiti kako će on pomoći Hrvatima u BiH”, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske Armin Hodžić.

Dodaje se da je zanimljivo kako se niko nije sjetio pozvati predstavnike Bošnjaka i Srba u BiH da se zajedničkim snagama putem dijaloga dođe do adekvatnog rješenja prihvatljivog za sve uz dakako potrebne kompromise svih strana.

“Posebno je paradoksalno da premijer Plenković, koji se često hvali svojim europejstvom, te koji uvijek oštro osuđuje miješanje Rusije u unutarnja pitanja Ukrajine, predvodi suludu kampanju protiv BiH pokušavajući svim raspoloživim mehanizmima utjecati na unutarnja pitanja BiH. Bošnjaci u Hrvatskoj šutjeli su kada je nastupila opća histerija i atmosfera linča nakon presude Haaškog suda za UZP i ratne zločine političkog i vojnog vrha tzv. Herceg-Bosne, šutjeli su kada im je Vlada RH u Savjet za nacionalne manjine nametala ljude koje nisu htjeli i birali, šutjeli su dok se svakodnevno putem medija svake vrste negira njihov nacionalni identitet i njihov bosanski jezik, takva šutnja očito je dovela do toga da si određeni broj saborskih zastupnika, kao i Vlada RH može uzeti za pravo da se direktno miješa u pitanja unutarnjeg ustrojstva BiH, zemlje u kojoj živi preko 50% stanovništva koji su Bošnjaci”, naglašeno je u saopćenju.

Ističe se da unatoč takvom neprijateljskom djelovanju, Bošnjaci u RH djelovat će konstruktivno i nastojati biti most saradnje i povezivanja dviju susjednih zemalja.

“Iz tog razloga, početkom iduće godine okupit ćemo sve zainteresirane bošnjačke organizacije u Hrvatskoj te donijeti Deklaraciju o položaju Bošnjaka u RH. Isto tako, ovim putem, tražimo od Vlade RH da se očituje zašto su Bošnjaci, iako druga po brojnosti nacionalna manjina, potpuno nelogično i nepravedno izostavljeni iz Operativnog plana za nacionalne manjine Vlade RH? Također, nadam se kako saborska zastupnica Ermina Lekaj-Prljaskaj neće podržati ovakvu Deklaraciju jer bi takvim činom povrijedila mnoge Bošnjake u RH i nepovratno kontaminirala svoju dužnost zastupanja Bošnjaka u RH”, poručili su iz Stranke demokratske akcije Hrvatske.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA