Upozorenje ljekara: Petarde nisu bezazlena razonoda već opasno sredstvo!

J. Ć.
Upozorenje ljekara: Petarde nisu bezazlena razonoda već opasno sredstvo!
Arhiv / Petarde / Ilustracija

Uoči predstojećih vjerskih i novogodišnjih praznika očekivana je pojava nabavke, preprodaje i upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čime se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu rijetki slučajevi povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi.

MUP upozorio na korištenje petardi i pirotehnike: Kazne do 1.200 KM

Tim povodom razgovarali smo s doktoricom Zakirom Pašić, specijalistkinja urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

"Posljednjih godina uglavnom su bile lakše povrede, mada, kada je u pitanju pirotehnika, itekako može izazvati teže povrede, kao što su povrede lica, i ruku u vidu opekotina. Često stradaju i oči. Naime, može doći do takvih povreda da se ostane i bez vida ali i bez sluha. Prije nekoliko godina imali smo slučajeve kojima smo zbog upotrebe pirotehničkih sredstava morali amputirati prste", govori za Radiosarajevo.ba doktorica. 

Pirotehnička sredstva nisu bezazlena razonoda, niti sredstva za zabavu već opasna sredstva koja mogu izazvati teške tjelesne povrede onoga koji ih koristi, ili nekoga iz okoline, posebno u situacijama kada ih koriste djeca, bez nadzora i znanja odraslih osoba.

"Posebno bih savjetovala roditeljima da ne kupuju djeci pirotehniku i upozoravati ih da djeca ne koriste petarde posebno u zatvorenim prostorima, jer pored tjelesnih povreda, može izazvati i požar", uputila je apel doktorica Pašić. 

Kada su novogodišnji praznici u pitanju, kako kaže, Hitna pomoć KS radit će kao i prethodnih godina.

"Svakako da imamo dodatne ekipe. Smjene će funkcionirati u maksimalnom kapacitetu. Osam ekipa će pokrivati dešavanja na otvorenom. Pet ekipa će obezbjeđivati doček Nove godine na otvorenom, jedna ekipa će biti u Domu mladih, a s obzirom na to da se u Hadžićima i Ilijašu organizira doček na otvorenom i tamo će biti po jedna ekipa", rekla je za Radiosarajevo.ba doktorica Zakira Pašić. 

Ukoliko se povreda i dogodi, važno je znati kako da se ukaže prva pomoć!

Kako je doktorica već navela, najčešća blaža povreda je opekotina, a prva pomoć je hlađenje vodom i zavijanje tog dijela koji je povrijeđen u krpu natopljenu hladnom vodom i odlazak u neku od dežurnih ustanova gdje će ljekar procijeniti kakav treba biti dalji tok liječenja.

Ako poslije eksplozije petarde čestice dospiju u oko, ne pokušavajte ih sami izvaditi ili isprati, nego se odmah uputite kod očnog ljekara.

Vrijedi napomenuti da pirotehnika ne ugrožava samo ljude, procjenjuje se da za vrijeme praznika, u svijetu od srčanog udara izazvanog petardama nastrada i više hiljada pasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije