MUP upozorio na korištenje petardi i pirotehnike: Kazne do 1.200 KM

Radiosarajevo.ba
MUP upozorio na korištenje petardi i pirotehnike: Kazne do 1.200 KM
Arhiv / Ilustracija

Uoči predstojećih vjerskih i novogodišnjih praznika očekivana je pojava nabavke,  preprodaje i upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čime se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu rijetki slučajevi povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi, saopćili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Iz MUP-a napominju da je posjedovanje, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, prekršaj koji je propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

U navedenim slučajevima predviđene kazne za učinoce su od 300 do 900 KM (prekršaj iz člana 8. stav 3 tačka (i) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira), a za roditelje – usvojioce, odnosno staraoce  maloljetnih prekršilaca prekršajne sankcije su od 400 do 1.200 KM (prekršaj iz člana 8. stav (4) tačka (f) istog Zakona). 

Da bi se ova štetna i opasna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo će preduzeti planske mjere i radnje kroz angažovanje policijskih službenika u uniformi i građanskim odjelima na lokacijama gdje se može očekivati preprodaja i upotreba ovih sredstava. Također u saradnji sa nadležnim inspekcijama provodit će se aktivnosti  u cilju preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje ovih sredstava, uz preduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se bave istim.

Uprava policije apeluje na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava izbjeglo, a time i spriječilo eventualno povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem  pirotehničkih sredstava, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije