Save the Children: Kako da razgovarate s djecom o masakru u beogradskoj školi

3
Radiosarajevo.ba
Save the Children: Kako da razgovarate s djecom o masakru u beogradskoj školi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Masakr u Beogradu

Organizacija Save the Children za sjeverozapadni Balkan oglasila se povodom masakra u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar" na svojim društvenim mrežama i podijelila nekoliko savjeta koji će olakšati roditeljima komunikaciju sa djecom o ovoj temi.

Iz organizacije su podijelili savjete kako da razgovarate sa vašim djetetom o pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu:

1. Ne oklijevajte i započnite razgovor sa djetetom o ovoj osjetljivoj temi

Iako vam može izgledati da nikada nije pravi trenutak za razgovor sa vašim djetetom o osjetljivim temama poput pucnjave u školi, veoma je važno da ne ignorišete i ne potiskujete ovu temu. Ako to učinite dijete može osjetiti zabrinutost i konfuziju.

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

2. Uvjerite dijete da je bezbjedno

Započnite razgovor tako što ćete ga pitati šta već zna o događaju, dozvolite mu da izrazi svoje misli i osjećaje i postavlja pitanja. Ako dijete ima pogrešnu sliku (kao što su pretpostavke da se pucnjave u školama često dešavaju ili da djeca nisu bezbjedna u školi), potrudite se da mu razjasnite situaciju.

Ubica iz Beograda nije kazneno odgovoran jer nema 14 godina. Što kažu zakoni u Bosni i Hercegovini?

Ubica iz Beograda nije kazneno odgovoran jer nema 14 godina. Što kažu zakoni u Bosni i Hercegovini?

3. Objasnite djetetu da je normalno osjećati strah

Svi osjećamo strah kada smo suočeni sa opasnošću. Strah je način na koji naš organizam reaguje i priprema nas za reakciju u trenucima opasnosti. Pomozite djetetu da shvati da su njegove prirodne reakcije normalne i očekivane.

4. Prepoznajte znakove traume kod djeteta

Normalno je da djeca budu zabrinuta zbog pucnjave u školi, ali ako dijete pokazuje izraženije simptome straha, ljutnje ili povlačenja, razmislite o tome da potražite stručnu pomoć kako bi se adekvatno nosili sa ovom situacijom. Razgovor o teškim temama može biti izazovan, ali otvorenost i podrška mogu pomoći vašem djetetu da se nosi sa novonastalom situacijom.

Razgovarajte sa svojim djetetom, pružite mu ohrabrenje, utjehu i osjećaj bezbjednosti. Otvorena komunikacija i podrška predstavljaju ključne faktore u prevazilaženju teških situacija kao što je ova. Kroz razgovor, empatiju i razumijevanje, možemo pomoći našoj djeci da razviju otpornost i emocionalnu snagu potrebnu za suočavanje sa izazovima, a ujedno, tako gradimo sigurno i ohrabrujuće okruženje u kome će naša djeca znati da mogu računati na nas, bez obzira na to s čime se suočavaju.

Podsjetimo, maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije