Ubica iz Beograda nije kazneno odgovoran jer nema 14 godina. Što kažu zakoni u Bosni i Hercegovini?

A. S.
Ubica iz Beograda nije kazneno odgovoran jer nema 14 godina. Što kažu zakoni u Bosni i Hercegovini?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Građani odaju počast na Cvjetnom trgu

Nakon što se u srijedu ujutro dogodila nezapamćena tragedija u Beogradu kada je učenik K. K. osnovne škole "Vladislav Ribnikar" hicima iz pištolja ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a teško povrijedio još sedmero učenika i profesoricu, saopćenjem Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu otkriveno je kako dječak, zbog dobi, neće kazneno odgovarati za počinjeni zločin.

Podsjetimo, prema Zakonu o maloljetnim počiniteljima kaznenih djela i kazneno pravnoj zaštiti maloljetnih osoba Republike Srbije, K.K. je kazneno neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Kako su potvrdili iz tužiteljstva u Beogradu, po nalogu Višeg javnog tužiteljstva ocu dječaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio kazneno djelo Teška djela protiv opće sigurnosti.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Dodali su i kako će se uz prisustvo Centra za socijalni rad od K. K. uzeti izjava i obaviti ljekarski pregled uz kojeg će se napraviti toksikološka analiza kako bi se utvrdilo postoji li mogućnost da je dječak bio pod utjecajem alkohola, narkotika ili psihoaktivnih supstanci.

(Nije) odgovoran prema zakonu BiH

Nakon tragedije koja je pogodila Beograd i Srbiju, zavirili smo u Krivični zakon Bosne i Hercegovine, gdje prema Članu 2. prema djetetu koje u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije navršilo 14 godina ne mogu se izreći krivice, sankcije niti promijeniti druge mjere predviđene Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

U skladu zakonskoj proceduri, ako je dijete koje je počinilo neko kazneno djelo mlađe od 14 godina, policija će svejedno podnijeti kaznenu prijavu, no državno odvjetništvo će je odbaciti i o svemu obavijestiti Centar za socijalnu njegu.

Ekipa portala Radiosarajevo na Cvjetnom trgu, gdje više hiljada građana Beograda odaju počast ubijenima u masakru u školi

Posted by Radio Sarajevo on Wednesday, May 3, 2023

U Republici Srbiji na snazi su gotovo jednake zakonske odredbe kao i u Bosni i Hercegovini. Propisano je da dijete prije 14. godine ne može odgovarati za kaznena djela, jer se smatra da do te dobi ne može razumjeti ni kontrolirati vlastito ponašanje, ne može povezati uzroke i posljedice niti razaznati gdje prestaje igra, a počinje stvarnost.

Utvrdi li se tako nešto za dijete za koje se sumnja da je počinilo tako teško djelo kao Kosta K., centar obično nastoji napraviti i plan kako dijete ponovno reintegrirati u društvo, prije svega u redovno školovanje, a da mu stigma trajno ne obilježi život.

Utvrdi li se da su roditelji zlostavljali ili zanemarivali dijete, centar predlaže izuzimanje djeteta iz porodice i smještaj u ustanovu, a protiv roditelja poduzima mjere poput podnošenja krivične prijave zbog povrede prava djeteta.

Ustanove za djecu - počinitelje kaznenih djela mlađe od 14 godina razmjerno su rijetke, a u BiH djeluju kao tzv. male grupe, u kojima se s djecom radi u manjim zajednicama i nastoji ih se osposobiti za život u skladu sa zakonom. Stručnjaci svjedoče kako djeca u tim ustanovama najčešće dolaze iz razorenih porodica, najčešće su u ranom djetinjstvu sami bili žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, ili i jednog i drugog, dok na kraju i sami nisu postali počinitelji.

U ustanovama u Bosni i Hercegovini ne pamti se da smo nekada imali dijete koje je počinilo ovako teško kazneno djelo: najčešće se radi o imovinskim deliktima, krađama, obijanjima trgovina i automobila i sličnom.

Srbija dan poslije masakra: Potresne poruke ispred škole "Vladislav Ribnikar"

Srbija dan poslije masakra: Potresne poruke ispred škole "Vladislav Ribnikar"

Šta kažu zakonu u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji

Granica kaznene odgovornosti izrazito je važan institut i ozbiljna stvar jer djeca nisu mali ljudi, oni su djeca. UN-ova Komisija za maloljetničko pravo savjetuje da ga odredi svaka država i savjetuje da to ne bude prije 14. godine. Većina europskih država drži tu granicu na 14 godina.

Izuzetak su Engleska i Vels, gdje je ta granica podignuta sa 8 na 10 godina, zatim Škotska, u kojoj se radi o granici od 12 godina.

S druge strane, Finska i Norveška, koja smatra da djeca nisu kazneno odgovorna do 16. godine.

Podsjetimo, maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije