Sarajlija se žalio kako majka nije dobila pomoć: Evo šta kažu iz Doma zdravlja

3
L.S.
Sarajlija se žalio kako majka nije dobila pomoć: Evo šta kažu iz Doma zdravlja
Foto: EPA-EFE / Od COVID-19 preminuo još jedan stanovnik BiH

Porodična drama desila se jučer na području općine Novo Sarajevo. Boris Novaković kontaktirao je OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo “Omer Maslić” jer je njegova majka (85) COVID pacijent, nalazi se na kućnom liječenju, ali se ne osjeća dobro.

"Majka je pozitivna na koronavirus, za sad nije pacijent za bolnice, nema otežano disanje. Njeno stanje se jučer pogoršalo, bila je loše, nije mogla ni vode da popije, ni da jede. Kontaktirali smo COVID ambulantu Omer Maslić i objasnili o čemu se radi, a oni imaju uvid u nalaze majke i znaju o kakvom pacijentu je riječ. Kazali su nam da oni mogu poslati vozilo na teren, ali ne mogu snijeti pacijenta", priča Boris Novaković za portal Radiosarajevo.ba. 

Naglašava kako su mu kazali i da kontaktira Hitnu pomoć Kantona Sarajevo što je on i uradio. 

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

"Pitali smo Hitnu pomoć KS mogu li izaći na teren, objasnili smo o čemu se radi, oni su nam kazali da su za pacijente pozitivne na koronavirus zadužene COVID ambulante i da oni u ovakvim situacijama ne izlaze na teren i ne mogu davati infuziju", tvrdi Novaković. 

Ističe da je više puta kontaktirao COVID ambulantu Omer Maslić, ali da nije uspio da neko dođe i pregleda njegovu majku. 

Naglasio je da su u kući svi pozitivni na koronavirus: on, njegova supruga i dvije kćerke. 

"Svi smo se vakcinisali i majka, zato su možda i simptomi blaži. Moja supruga, kćerka i ja se osjećamo dobro, ali majka nas brine, ponavljam nije pacijent za bolnice, ali joj je neophodno da je neko pregleda", pojašnjava Novaković. 

Kako kaže od jučer se situacija nije promijenila. 

Ovu priču provjerili smo u OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo “Omer Maslić”. 

Arman Šarkić, portparol i član Kriznog štaba Kantona Sarajevo za portal Radiosarajevo.ba. kazao je da ima informaciju o ovom slučaju i da će sve istražiti.

"Dom zdravlja trpi pritisak, nosioci COVID-a već dvije godine su medicinski radnici. Na dnevnoj bazi imamo mnogo pacijenata kojima je neophodno zbrinjavanje. Upoznat sam sa ovim slučajem Novaković, istražit ćemo o čemu se radi, pa ćemo se oglasiti zvaničnim saopćenjem", ističe Šarkić. 

Naglašava kako doktori, sestre i cijelo medicinsko osoblje nastoji maksimalno da je na usluzi građanima i trude se da olakšaju i poboljšaju situaciju. 

"Ne pravimo alibi, činjenica je da imamo nedostataka i hronični nedostatak kadra. Važno je naglasiti da ljekar i stručne osobe komuniciraju sa pacijentima, rade anamnezu, imaju uvid u simptomatsku sliku, dakle upoznati su sa stanjem pacijenta i na osnovu toga donose zaključak kako tog pacijenta tretirati", pojasnio je Šarkić za portal Radiosarajevo.ba.  

Naglasio je za kraj kako će se raditi interna kontrola menadžmenta i svih aktera uključenih u ovaj slučaj. 

"Mi se kao Javna ustanova Dom zdravlja izvinjavamo ukoliko je bilo propusta s naše strane, a utvrdit ćemo sve. Stalo nam je da smo pacijentima na usluzi i da olakšamo koliko je u našoj mogućnosti. Postoji procedura žabi i prigovora, pa ćemo vidjeti", kazao je Šarkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije