Sarajlija iz Phoenixa opet udarna vijest u SAD: Izašao iz bolnice i imao jednu želju

Radiosarajevo.ba
Sarajlija iz Phoenixa opet udarna vijest u SAD: Izašao iz bolnice i imao jednu želju
PrtScr / Enes Dedić

Enes Dedić, 53-godišnji Sarajlija s adresom u Phoenixu, ponovno je postao udarna vijest u SAD-u, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon sedam sedmica agonije s koronavirusom i borbe za goli život, otpušten je iz lokalne bolnice i stigao je doma.

S njegovom suprugom, Oliverom Dedić Markota, novinari su razgovarali u subotu navečer, nedugo nakon povratka. S Enesom je sjedila u vrtu i prolazila kroz protekla dvije sedmice njihovih života.

Bosanac jedan od prvih na svijetu preživio COVID-19 uz pomoć rijetkog tretmana

Enes Dedić, 53-godišnji Bosanac, postao je jedna od prvih osoba na svijetu koje su preživjele infekciju COVID-19 zahvaljujući rijetkom tretmanu. Dedić je tretman dobio u Phoenixu (SAD), gdje i živi, dok je bio na respiratoru. Kako javljaju tamošnji mediji, američke bolnice sada traže pomoć i savjete od ljekara - kako je Enes Dedić preživio?

"Nema riječi kojom bi se opisala njegova, kao i patnja sviju nas u ova dva mjeseca. Bio je to neki najružniji san iz najgorih noćnih mora. Ne ponovilo se!", rekla je Olja u telefonskom razgovoru, koji je preko zvučnika njezina mobitela slušao i sam Enes.

Posebno emotivan bio je izlazak iz bolnice. U špalir je stalo sve medicinsko osoblje te Enesa ispratilo pljeskom i pjesmom. Prvo je poletio supruzi u zagrljaj, a onda su se njih dvoje zajednički poklonili liječnicima, sestrama, svim medicinarima...

Emocije su svladale sve, potekle su suze radosnice.

"Posljednjih deset dana Enes je proveo u HonorHealth Hospital na rehabilitaciji. Tamo je došao u električnim kolicima, jer nakon otpuštanja iz medicinskog centra 'John C. Lincoln' bio je jako slab, onemoćao. Mogao je stajati na svojim nogama i prevaliti koji metar, ali ne zadugo. Malo po malo dolazio je sebi. Iako je bio najteži bolesnik, od sviju je najbrže napredovao. Toliko da je i liječnike iznenadio.

Bit će da je malo do genetike, malo do jakog srca, malo do ljubavi, sve je pomoglo da iziđe kao pobjednik iz najteže bitke svog života", reći će Olja koju svako malo svladavaju emocije.

Enes Dedić - undefined

PrtScr: Enes Dedić

Ona i Enes kroz svih sedam tjedana bili su fizički razdvojeni. Najviše što su od kontakta imali bilo bi to da bi ona došla iz vani do prozora bolničke sobe u prizemlju u kojoj je bio smješten i potom upalili mobitele kako bi razgovarali.

"On se ne sjeća mnogih stvari, ali interesantno da je zapamtio trenutak kada su ga nakon 11 dana probudili iz kome i one svoje rečenice 'Ma, mora da vi mene za...!', kada su mu rekli da je obolio od koronavirusa i kroz što sve je prošao. To je do suza nasmijalo liječnike i sestre. Moram reći da ga smisao za humor nije napustio ni sada", kroz smijeh će Olja.

Enes se kroz bolničke dane zaželio svega. Dao je prije izlaska popis želja što bi volio pojesti. Naravno, na vrhu je, kao svakom pravom Bosancu, bila – pita.

"Tu postoji samo jedan mali problem, a to je što i danas još nema okusa i mirisa. Liječnici su rekli da će se vratiti i da nije kod sviju isto. Nekima trebaju i mjeseci, očito je on u toj skupini", kaže.

Enes još nije posve vratio snagu, te se brzo umara. Rehabilitaciju će sada obavljati u svojoj kući, kamo čemu redovito dolaziti patronažna sestra i fizijatar.

"Sve je to ništa što je prije bilo", veli mu supruga.

A bilo je toliko loše da obični respiratori više nisu pomagali, pa je među prvima u cijeloj Americi morao biti priključen na ECMO, moćni, ali visokorizični stroj što izvlači krv iz tijela pacijenta, upumpava kisik u nju, a onda je vraća u tijelo kako bi pomogla plućima i srcu. Ponovno buđenje nakon 11 dana i to što je počeo komunicirati s liječnicima, dalo je nadu cijeloj zemlji u borbi s epidemijom.

Podsjetimo, Enes Dedić se u Phoenix, gdje radi kao projektni menadžer u obnovi velikih infrastrukturnih objekata, vratio 7. ožujka iz Sarajeva, gdje je bio na majčinom sprovodu. Nikada nije ustanovljeno je li se zarazio na putu, dok je bio u rodnom gradu ili na povratku, jer je mijenjao gradove, zrakoplove i aerodrome u oba smjera. Tegobe je osjetio već iduće jutro, ali nitko nije posumnjao u koronavirus.

Nakon pet dana teško je počeo disati i tada ga prebacuju u bolnicu. Potvrda da je zaražen stigla je nakon sedam dana, koliko su se tada i čekali rezultati testova, ali je u međuvremenu već bio završio na respiratoru.

Enesu i Olji opaki virus pokvario je u međuvremenu i brojne planove. Jedan je bio doći ovo ljeto na Jadran, u svoju kuću u Orebiću.

"A, čisto sumnjam. Kako sada stvari stoje, ništa prije idućeg ljeta – poručili su brojnim prijateljima s ove strane Atlantika, koji se ovih dana raspituju za Enesovo stanje", piše Slobodna Dalmacija., piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije