Bosanac jedan od prvih na svijetu preživio COVID-19 uz pomoć rijetkog tretmana

Prevela i priredila: L. R.
Bosanac jedan od prvih na svijetu preživio COVID-19 uz pomoć rijetkog tretmana
PrtScr / Enes Dedić

Enes Dedić, 53-godišnji Bosanac, postao je jedna od prvih osoba na svijetu koje su preživjele infekciju COVID-19 zahvaljujući rijetkom tretmanu.

Dedić je tretman dobio u Phoenixu (SAD), gdje i živi, dok je bio na respiratoru. 

Kako javljaju tamošnji mediji, američke bolnice sada traže pomoć i savjete od ljekara - kako je Enes Dedić preživio?

"Voljela bih da vas mogu zagrliti. Bez vas, moj suprug danas ne bi bio živ. Hvala vam, nemate pojma šta ste učinili za nas", kazala je američkim ljekarima njegova supruga Olivera Dedić.

Kako je ispričala, Enes Dedić se početkom marta vratio iz Bosne i Hercegovine gdje je bio na sahrani majke. Nakon što se par dana borio s malim simptomima, 15. marta se probudio i nije mogao disati.

Nakon što su otišli u Hitnu pomoć, test je pokazao da je Enes obolio od COVID-a. Vrlo brzo je stavljen na respirator, a, nakon dva dana, situacija nije izgledala baš najbolje...

"Kad bih vidjela da zovu iz bolnice, počela bih se tresti", kazala je ona.

Enesovo stanje izuzetno se pogoršalo te je prebačen u drugu bolnicu, gdje su odlučili pokušati nešto sasvim novo da ga probaju spasiti.

"ECMO je rijetka usluga koju nudima. Kada ne preostaje ništa drugo, ovo je odgovor", ispričao je dr. Robert Riley.

Dr. Riley i Dr. Anselmo Garcia, su čelnici the programa ECMO mašina, koja radi tako što vadi krv iz tijela pacijenta, upumpava kisik u nju, a onda je vraća u tijelo kako bi pomogla plućima i srcu. Enes je bio u komi deset dana i priključen na ovaj aparat. 

"Jedanaestog dana se ipak probudio. Zahvalni smo što je bilo tako", rekao je dr. Garcia.

Uspio je i kratko razgovarati sa suprugom. "Prvi put kad smo imali video poziv...bilo je teško, zaista teško", ispričala je uplakana supruga. 

Pa je tako Enes postao ne samo prvi u Arizoni kojeg je spasio ECMO tretman, već i jedan od prvih na svijetu. Od ponedjeljka, diše sam i njegovi testovi na novi koronavirus su negativni. 

Dr. Riley i Dr. Garcia sada rade s timovima kako bi obučili i druge ljekare u Arizoni, a potom kreću i u ostatak SAD-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije