Seminar / Sarajevo: Stručnjaci iz Barcelone prenijeli iskustva o nasilju na osnovu spola

05. 11. 2021. u 18:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Fondacija lokalne demokratije danas je u Sarajevu organizirala seminar pod nazivom "Za život bez nasilja u Kantonu Sarajevo", na kojem su učesnici razmijenili iskustva o zaštiti protiv rodno zasnovanog nasilja Barcelone i Sarajeva.

Seminar se održao u okviru projekta saradnje kojeg finansira Gradsko vijeće Barcelone.

Predstavnici nadležnih službi iz Barcelone predstavili su sistem prevencije i zaštite od nasilja na osnovu spola uspostavljenog u Barceloni.

"Ovom posjetom Sarajevu želimo otvoriti nove vidove saradnje da vidimo kako možemo prenijeti svoja iskustva, a također i čuti iskustva iz Kantona Sarajevo. Projekti se tiču nasilja na osnovu spola i tu su projekti koji uvažavaju probleme koje imaju osobe sa posebnim potrebama. Doveli smo stručnjake koji rade na prevenciji i zaštiti nasilja na osnovu spola, tako da profesionalci iz Sarajeva mogu preuzeti njihova iskustva i poboljšati svoj sistem prevencije i zaštite", kazala je zamjenica gradonačelnice Barcelone Laura Perez.

U okviru navedenog projekta otvoren je Centar za žene za besplatnu pravnu i psihološku podršku.

"Žrtve nasilja trebaju veliku podršku kako instutucionalno tako i vaninstitucionalno. Kao Fondacija trudimo se pomoći kroz naše servise i sistem u Kantonu Sarajevo", rekla je izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.

Seminar - Život bez nasilja u Kantonu Sarajevo - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Seminar - Život bez nasilja u Kantonu Sarajevo


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA