Sarajevo: Još uvijek nije počela refundacija sredstava za Tocilizumab

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Još uvijek nije počela refundacija sredstava za Tocilizumab
PrtScr/Al Jazeera / Lijek Tocilizumab

Refundacija sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) za građane koji su, na preporuku i traženje ljekara, kupili lijek Tocilizumab za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa još uvijek nije počela, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Dunja Grabovac, o kojoj je BIRN BiH ranije pisao, kupila je Tocilizumab za majku koja je, zbog zaraze koronavirusom, bila hospitalizovana na Podhrastovima. Ona je zahtjev za refundaciju predala 7. aprila, kada joj je u ZZO-u rečeno da je zakonski rok za odgovor na zahtjev mjesec dana, što do danas nije urađeno.

"Sredstva su odobrena još kad je moja mama bila u bolnici, ostalo je na Zavodu da to urade. A s obzirom da je moja dokumentacija potpuna, ne vidim nikakvog razloga za zadržavanje. Neću imati nikakvog pardona, jer mi je preko glave ovoga", kazala je Grabovac, objašnjavajući da će naredne sedmice kada prođe rok, krenuti u borbu protiv sistema Zavoda.

Na upit BIRN-a BiH, iz ZZO-a KS-a su potvrdili da refundacija sredstava za Tocilizumab nije počela, dodajući da će više informacija imati u drugoj polovini mjeseca.

“U finansijskom planu Zavoda za refundaciju troškova nabavke lijeka Tocilizumab za liječenje oboljelih od COVID-19 planirana su sredstva u iznosu od 650.000,00KM, a u ovom trenutku nam nije poznat tačan broj zaprimljenih zahtjeva”, naveli su u odgovoru.

"Za mene je ovo već dugo. Nije stvar tih 1.128 maraka koje sam platila za mamin lijek, za mene je ovo stvar principa”, kaže Grabovac, dodajući da je za nju ovo borba jednog malog čovjeka protiv lošeg sistema.

BIRN BiH je pisao ranije o problemu sa izmjenama listi lijekova u Federaciji BiH od početka pandemije koronavirusa, koje uprkos preporukama ljekara godinu dana nisu dopunjene ili izmijenjene. Zbog neprilagođavanja liste, pacijenti su prisiljeni sami finansirati nabavku skupocjenih lijekova. Dunja Grabovac je Tocilizumab tada platila 1.128,61 KM.

U zahtjevu naslovljenom za refundaciju Tocilizumaba, Grabovac je napisala da je 22. marta morala kupiti ovaj lijek, jer su je zvali iz bolnice Podhrastovi, gdje je bila hospitalizovana njena majka.

"Lijek sam kupila svojim novcem i odnijela u bolnicu. Ovim putem tražim što brži povrat novca, jer se lijek koji sam kupila morao nalaziti na bolničkoj listi lijekova", stoji između ostalog u zahtjevu kojeg je predala ZZO-u KS-a.

Ona je uz zahtjev predala i otpusno pismo u kojem piše da je lijek kupila porodica oboljelog na njihov zahtjev, kao i račun Tocilizumaba. Međutim, kako kaže, mnogi građani su naišli na problem, jer na otpusnom pismu nije pisalo da je porodica kupila navedeni lijek.

"Ti ljudi su morali tražiti ponovo izdavanje otpusnog pisma i naišli su na problem dokazivanja da su kupili lijek i odnijeli ga u bolnicu", rekla je ona.

Iz Ministarstva zdravstva KS-a za BIRN BiH su kazali da je upit isključivo u nadležnosti ZZO-a KS-a i da Ministarstvo kroz izvještaj Zavoda nije dobilo “niti jedan podatak”.

ZZO Zeničko-dobojskog kantona je na svojoj zvaničnoj internet stranici obavijestio javnost da je obezbijedio finansijska sredstva za refundaciju nabavke lijeka za pacijente koji su ga kupili od 15. aprila ove godine.

Iz Zavoda nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH do objave teksta.

Dunja Grabovac kaže kako su joj se građani iz ZDK javljali, jer najveći broj njih koji su bili primorani kupiti lijek iz vlastitih sredstava neće dobiti sredstva nazad.

"Diskriminatorski su oštetili ljude u najgorem trećem valu pandemije. Kad se smirio treći val, a smirio se u trećem mjesecu, oni su donijeli odluku da se refundira samo ono što se kupilo poslije 15. aprila. Zamislite tu nepravdu", rekla je Grabovac za BIRN BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije