Saburina kuća u novom ruhu: Sačuvan autentični izgled kuće iz 18. stoljeća

Radiosarajevo.ba
Saburina kuća u novom ruhu: Sačuvan autentični izgled kuće iz 18. stoljeća
Završeni su radovi sanacije, rekonstrukcije i restauracije Saburine kuće, koji su se izvodili u okviru IV faze radova na ovom nacionalnom spomeniku.

Ranije je urađen enterijer kuće i njeno opremanje, dok je četvrta faza obuhvatala radove u avliji. Sve je rađeno u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo kako bi se sačuvao autentični izgled kuće stare više od 250 godina.

Četvrta faza je podrazumijevala popločavanje ulaznih stepenica i izgradnju ogradnog zida oko Saburine kuće. Prvo su urađene stepenice i saniran ulaz u avliju, a potom je srušen stari i izgrađen novi ogradni zid koji je na kraju i natkriven. Izvođač radova je bila firma „Neimari“ iz Sarajeva. Ukupni radovi su iznosili oko 43.000 KM , a Općina Stari Grad u ovu fazu je uložila 20.000 KM, dok je ostatak sredstava finansirao Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, navode iz Općine Stari Grad.

Kuća izgrađena u 18. stoljeću

Saburina kuća je izgrađena u 18. stoljeću kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom. Mirazom je došla u posjed porodice Žiga. Kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks koji se sastojao od: ženske i muške kuće, dvorišta, bašte i pomoćnih objekata. Objekt je bio u lošem stanju i prije rata, a u periodu od 1992/1995. godine značajno je stradao i oštećena je krovna konstrukcija, fasadni zidovi i prozori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije