Saburli sarajevska porodica - na daleko su bili poznati po svom strpljenju

Radiosarajevo.ba
Saburli sarajevska porodica - na daleko su bili poznati po svom strpljenju
Smještena u Starom Gradu, malo iznad Kovača, Saburina kuća predstavlja autentično sjećanje na staru sarajevsku, kazandžijsku porodicu Sabura.

Piše: Tarik Jažić

Saburina kuća je raskošna, bosanska kuća, građena u osmanskom stilu i prema islamskom konceptu življenja.

Porodica Sabur bila je bogata, sarajevska porodica čiji su se članovi bavili zanatstvom i trgovinom. Bili su nadaleko poznati po svome izraženom strpljenju, pa ih u narodu prozvaše saburli porodicom. Pored kuće, Saburi su posjedovali i jedan mlin, kao i nekoliko dućana na Baščaršiji.

Saburina kuća sastoji se od više povezanih cjelina podijeljenih na muški i ženski dio. Muški dio se zove selamluk, a ženski haremluk. Oba djela su imala zasebnu avliju, a u selamluku se još nalazila i štala s konjima i kočijama. Početkom 20. stoljeća, ženski dio kuće zajedno s dvorištem je pretvoren u školu koja danas nosi naziv po ovoj porodici.

Posljednji muški potomak porodice bio je Ibrahim-aga koji je umro 1867. godine. Kuću je po ženskoj lozi naslijedila porodica Žiga, a danas je ova kuća u vlasništvu Općine Stari Grad i predstavlja nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Njena rekonstrukcija završena je 2014. godine.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u svome vlasništvu ima i jednu originalnu sobu porodice Sabur u kojoj je izložen namještaj i narodna nošnja koja je bila u vlasništvu ove porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije