Roditeljske muke: Na opremanje jednog školarca "ode" pola plate, evo koliko košta školski pribor

6
Al. Č.
Roditeljske muke: Na opremanje jednog školarca "ode" pola plate, evo koliko košta školski pribor
Foto: Pexels / Školski pribor

Ljetni rasput je završen, a roditelji školaraca uveliko spremaju svoje mališane za novu školsku godinu koja u većini kantona počinje sutra, 1. septembra.

Dok đaci jedva čekaju povratak u školske klupe, roditelji, s druge strane, muku muče sa opremom njihovih mališana za nastavu.

Glavobolju mnogima predstavljaju cijene školskog pribora.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Ekipa portala Radiosarajevo.ba istražila je koliko je potrebno novca za jednog učenika osnovne škole.

Najveći trošak predstavlja kupovina školske torbe. Cijene anatomskih ruksaka kreću se od 45 KM do više od 100 KM. S obzirom na to da je poznato koliko je teška torba koju nosi učenik, mnogi se opredijele i za torbu koja ima točkove, tako da svo opterećenje ne bi bilo na djetetu. Takav ruksak košta oko 140 KM. Među jeftinijim varijantama su platneni ruksaci koji koštaju oko 15 KM.

Oprema koju treba nabaviti prije polaska u školu: Ovo je kompletan popis osnovnih stvari za nastavu

Oprema koju treba nabaviti prije polaska u školu: Ovo je kompletan popis osnovnih stvari za nastavu

Cijene sveski kreću se od 1,10 KM pa do 5 KM. Cijena zavisi od uveza, da li su tvrde ili meke korice, te o veličini sveske. Sveske formata A4 tvrdog uveza su najskuplje i koštaju od 4 KM pa naviše. Sveske formata A5 koštaju od 1,10 KM do 2,50 KM.

Pernice, bojice, blokovi...

Velik je i izbor pernica, a cijena prazne pernice, u obliku tuba je oko 3 KM, na preklop puna košta oko 15 KM. Cijena pune pernice zavisi od debljine, odnosno broja preklopa.

Blokovi za crtanje se kreću od 0,80 KM pa do 1,75 KM, zavisno od veličine papira. Cijene drvenih bojica su oko 4 KM (12 boja), 6 KM (18 boja), a flomasteri su od 5,5 KM pa do 14 KM u zavisnosti od proizvođača i kvalitete flomastera.

Školski pribor
Foto: Pexels: Školski pribor

Vodene vojice su od 3 KM (12 boja), tempera od 6 KM (12 boja), šest kistova za bojenje je od 2,20 KM, a paleta za bojenje od 1,25 KM. 

Geometrijski set košta najmanje 3 KM, metalni šestar od 2,50 KM, a cijene skupljih idu i do 20 KM, školske makaze su od 1,50 KM.

Plastelin košta oko 3,50 KM. Cijena ljepila u stiku je 1,30 KM. Obične grafitne olovke se mogu kupiti u setovima sa po deset olovaka koji koštaju u prosjeku 2,5 KM. U ponudi su i pojedinačne cijene olovaka do 1 KM.

Koliko to ukupno košta

Koliko je novca potrebno za kupovinu pribora, po navedenim cijenama, jednom školarcu koji pohađa treći razred osnovne škole.

Za kupovinu pribora učeniku osnovne škole potrebno je oko 130, na to kada se još doda i cijena ruksaka, opreme za tjelesni odgoj, trošak je veći.

Kada se uzme u obzir i da se djetetu kupi nova obuća, jakna, ponešto garderobe, na jednog učenika "ode" i pola prosječne plate.

Nova odjeća i obuća za septembar košta oko 250 KM, 200 maraka treba dati za školske udžbenike za starije razrede. Nove patike koštaju oko 70 maraka, jakna 50 KM, dok se farmerice mogu kupiti za 30 KM. Ovo su prosječne cijene koje je objavio Zavod za statistiku FBiH.

Osnovna škola u bh. gradu zabranila djeci unošenje mobilnih telefona

Osnovna škola u bh. gradu zabranila djeci unošenje mobilnih telefona

Sindikalna potrošačka korpa u julu iznosila je 2.827 KM. Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec maj 2023. godine iznosila je 1.277 KM, radi se o posljednjem podatku objavljenom od strane Federalnog zavoda za statistiku. Minimalna plata prema odluci Vlade FBiH je 596 KM.

Svi učenici osnovnih škola u Kantonu Sarajevo dobit će besplatne udžbenike, dok će u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) besplatne udžbenike dobiti učenici određenih razreda.

Podsjetimo da će Vlada entiteta RS podijeliti besplatne udžbenike svim osnovcima prva četiri razreda, a pojedine opštine najavile su podjelu knjiga za djecu iz starijih razreda.

Nabavku besplatnih udžbenika svim kantonima će refundirati Vlada FBiH

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke obavještava javnost i kantonalna ministarstva obrazovanja da će sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole biti refundirana iz Budžeta Federacije BiH.

Ističu da je Vlada Federacije BiH u ovom trenutku garant kantonalnim ministarstvima da će sredstva biti uplaćena odmah nakon usvajanja rebalansa Federalnog budžeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije