Hota-Muminović o navodnom ukidanju bosanskog jezika u KS: "Nijedan predmet se ne ukida!"

7
Radiosarajevo.ba
Hota-Muminović o navodnom ukidanju bosanskog jezika u KS: "Nijedan predmet se ne ukida!"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Naida Hota-Muminović

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović održala je danas, 28. augusta, press konferenciju o pripremama Ministarstva za narednu školsku godinu. 
 
Ministrica se na konferenciji dotakla i dezinformacija koje su se pojavile u javnosti, gdje se navodi da je predmet Bosanski jezik i književnost promijenjen u Izražavanje i stvaralaštvo.

"Nijedan predmet se ne ukida i ne mijenja naziv, pa ni Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost. Taj predmet će se pojaviti i u rasporedu i u dnevniku rada i što je najvažnije, ostat će i u javnim ispravama, to jeste knjižicama i uvjerenjima", rekla je Hota-Muminović.

Istakla je da je u potpunosti netačno da se ukida taj predmet i da će biti kompilacija tih predmeta.

Kako su hrvatski mediji vidjeli sjednicu u New Yorku: Amerikanci - 'Dodik je prijetnja miru'

Kako su hrvatski mediji vidjeli sjednicu u New Yorku: Amerikanci - 'Dodik je prijetnja miru'

"Kada djeca dođu u školu, to je njihov prvi susret sa nastavom. Djeci se treba dati što širi pogled, jer svaka fragmentiranost daje prostor za manipulacije. Žao mi je što je ova laž uznemirila naše građane i uvjeravam da do toga neće doći", kazala je.
 
Navela je da se u javnosti pojavljuju lažni rasporedi na kojima se ne vide nazivi predmeta i ostalo te kazala: "Provjerit ćemo odakle se pojavio te kako je moguće da je neko dao taj raspored ako ga je zaista izdao. Puno je prašine i magle u ovoj priči".

Istakla je da se nastavlja zapošljavanje školskih pedagoga i psihologa. Posebna pažnja je posvećena i pružanju pomoći porodicama te da su ustanove socijalne zaštite su uključeni kako bi mogli obuhvatiti sve krizne tačke sa kojima se suočava porodica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije