Ministrica Naida Hota-Muminović: KS kreće sigurnim koracima s uvođenjem dualnog obrazovanja

4
Radiosarajevo.ba
Ministrica Naida Hota-Muminović: KS kreće sigurnim koracima s uvođenjem dualnog obrazovanja
Foto: Vlada KS / Seminar u Kopenhagenu

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, njena pomoćnica za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Lamija Husić, te direktorica Srednje škole metalskih zanimanja Irma Behlulović prisustvovale su dvodnevnom seminaru u danskom glavnom gradu Kopenhagenu.

Seminar se organizuje u okviru projekta Evropske unije "Stručno obrazovanje za Zapadni Balkan" i dio je šest oblasti koje su definirane kao prioritetne na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji.

“Ovaj trogodišnji međunarodni projekt ponudio je učesnicima prilike za rast i učenje kroz jačanje stručnih kapaciteta, studijske posjete nastavnika i učenika zemljama Evropske unije, upoređivanje i razmjenu iskustava”, istakla je Hota-Muminović.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Naglasila je kako će se Kanton Sarajevo u narednom periodu sigurnim koracima krenuti ka harmonizaciji nastavnih planova i programa za srednje stručno i tehničko obrazovanje s ciljem uvođenja dualnog obrazovanja, objavila je Služba za protokol i press KS.

O dualnom obrazovanju

Dualno obrazovanje podrazumijeva da učenici znanja stiču u školi i na radnom mjestu. U Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji - kao zemljama koje imaju najviše iskustva sa ovakvim obrazovanjem - obaveza je đaka da pronađe poslodavca kojim će mu omogućiti da radi.

Obaveza poslodavca je da mu omogući novčanu naknadu. Važnu ulogu imaju privredne komore. Između ostalog, nadgledaju da li se poštuju prava i obaveze.

Postoji mogućnost da se đak po okončanju radnog odnosa zaposli u kompaniji u kojoj je sticao praksu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije