Roditelji se žale na autobuske linije: 'Zašto moje dijete mora pješačiti 5 kilometara do škole?'

5
N. Žunić
Roditelji se žale na autobuske linije: 'Zašto moje dijete mora pješačiti 5 kilometara do škole?'
Foto: Fena / Autobusi / Ilustracija

U mnogim prigradskim naseljima u blizini Sarajeva građani ovise o redovnim autobuskim linijama, bilo da je riječ o odlasku na posao, ili odlasku njihove djece u škole. Nažalost, situacija nije idealna.

Dok u samom gradu Sarajevo nema toliko problema s javnim prijevozom, za prigradska naselja se ne može reći isto i veliki problem nastaje kada su autobuske linije neredovne.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba dobila je e-mail od zabrinutih roditelja iz naselja Mokrine, Ljubovčići i Vukovići. Oni su napisali kako se već duže vrijeme suočavaju s velikim problemima s (ne)redovnošću javnog prijevoza, od kojeg zavisi siguran put njihove djece prema školi. 

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

"Obraćali smo se već prije Ministarstvu do sada nekoliko puta, vezano za problem autobuskog i minibuskog prijevoza na području Hadžića. Želimo da vas podsjetimo da postoje Mokrine, Ljubovčići i Vukovići", navodi se u e-mailu. 

Kako su dalje rekli zabrinuti roditelji, skoro 100 učenika osnovnih i srednjih škola u Hadžićima više od mjesec dana svakodnevno pješače po pet i više kilometara jer nema autobusa. Navode i da su uvjeti zbog snijega, leda, kiše i drugih vremenskih nepogoda loši, a i da postoji strah od napada pasa lutalica. 

Sarajevo mora imati cjelovečernji javni prevoz

Sarajevo mora imati cjelovečernji javni prevoz

Istakli su i poseban problem s linijom Ilidža-Vukovići, gdje, kako oni navode, autobusa nema i nekoliko dana zaredom

U e-mailu je navedeno da postoje problemi i s linijama iz Tarčina. Kako su naveli, iako po redu vožnje autobusi bi trebali voziti od 9 i 10.30, zabrinuti roditelji tvrde da ovih polazaka nema. Isti problem, kako su dalje rekli, nastaje i poslijepodne, zbog čega mnoga djeca kasne na početak druge smjene u svojim školama u Sarajevu. 

"Ponovit ću - ne tražimo novi autobus, samo redovan. Mi jesmo sa sela i neobrazovani, ali pomozite da naša djeca postanu ljudi", stoji na kraju e-maila. 

Iz GRAS-a poslali apel građanima: "Grafiti na vozilima nam prave veliki problem"

Iz GRAS-a poslali apel građanima: "Grafiti na vozilima nam prave veliki problem"

Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je GRAS kako bi dobili odgovor na pitanje u čemu je problem s ovim linijama. Kako je za naš portal rečeno iz info službe ove javne firme, problem je u vozilima.

"Nažalost, za mnoge linije imamo samo jedan autobus ili minibus. Kada dođe do kvara, vozilo mora ići na popravku, a mi zamjenskih vozila nemamo. Jedino rješenje za ovaj problem, koji nije ograničen samo na ove linije, jeste nabavka novih vozila", rečeno je za portal Radiosarajevo.ba iz GRAS-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije