Roditelji u bezizlaznoj situaciji: Djeca ne mogu u školu, a oni ne mogu na bolovanje

1
M. R. S.
Roditelji u bezizlaznoj situaciji: Djeca ne mogu u školu, a oni ne mogu na bolovanje
Foto: KUIP KS / Ilustracija

U jeku pandemije koronavirusa, te pogoršavanja epidemiološke situacije, pojavio se problem koji je mnoge roditelje u Kantonu Sarajevo doveo u bezizlaznu situaciju.

Naime, postoji već nekoliko slučajeva da je jedno cijelo odjeljenje poslato kući, na online nastavu, iz razloga što je jedan učenik ili nastavnik iz produženog boravka pozitivan na koronavirus.

Problem je što roditelji moraju biti kući s djecom, ali ne mogu dobiti bolovanje jer ih je škola poslala u samoizolaciju, nije obaviještena zdravstvena ustanova, i zapravo nisu direktan kontakt sa zaraženom osobom već su kontakti kontakta.

Problem se nastavlja jer onda ni vrtići neće da prime braću i sestre učenika, a plaćeni su, kao što je plaćen i produženi boravak u koji djeca ne idu.

Čini se da rješenja za ovu situaciju zasad nema.

Zaim Jatić, predsjednik Udruženja ljekara porodične medicine FBiH, za Radiosarajevo.ba istakao je da su smjernice jasne - u izolaciju se šalju COVID pozitivni, zatim oni koji imaju simptome i za koje se čeka test, te oni koji su bili u direktnom kontaktu sa pozitivnim.

"Ako ste vi bili u kontaktu s kolegom koji je pozitivan, idete u izolaciju do testiranja. Ako sam ja bio u kontaktu s vama, ne mogu u izolaciju jer vi nemate simptome. Ne može se slati u izolaciju tako naširoko", pojasnio je Jatić.

On je naglasio da ne mogu dati bolovanje na osnovu djeteta koje je zdravo jer je to mimo zakona i propisa.

"Roditelji su s pravom ljuti, ali ne trebaju biti ljuti na ljekare. Ovo pitanje treba sistemski riješiti", dodao je Jatić.

Naglasio je da se i škole ponašaju kao da se ništa ne dešava, te od roditelja traže opravdanje za djecu koje pedijatar ne može dati ako je dijete zdravo.

Jatić je kazao i da bi se i firme trebale "normalnije ponašati".

Upravo je zbog ovog problema reagiralo i Vijeće roditelja Kantona Sarajevo. Uputili su jučer dopis Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo da kontaktira Krizni štab KS. Traže jasniije upute o samoizolaciji učenika.

"Mi smo od početka na ovo ukazivali. Mora se naći sistem šta učiniti kada se ovako nešto desi. Škola, kada se desi da je neko pozitivan ili je kontakt zaraženog, obavještava Ministarstvo i epidemiologa. Ali različite se upute daju od slučaja do slučaja. To je nama isto nejasnoća", istakla je Merima Bećarević, iz Vijeća roditelja KS, za Radiosarajevo.ba.

Ona je istakla da se ovaj problem povećava kako se povećava broj zaraženih.

"Bojimo se da će se zatvoriti škole i za niže razrede, a potom i vrtići. Mora se naći rješenje", dodala je Bećarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije