KS / Ministar Krivić: Nedopustivo je da djeca promijene po četiri učiteljice godišnje

03. 06. 2020. u 14:17:00 M. R. S. - N. Ka.

Shares: 39

Završen je sastanak roditelja Osnovne škole „Vladislav Skarić“ s ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anisom Krivićem, te je pronađeno rješenje problema koji se pojavio, a to je da su učenici III2 razreda tokom školske godine promijenili 4 učiteljice, što nije dobro za djecu ni po standardima, zbog čega su roditelji danas protestovali u Sarajevu.

Na sastanku su bili i direktor ove škole Meho Pirić, te pomoćnica ministra za osnovno obrazovanje i direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda.

Krivić je za Radiosarajevo.ba kazao da mu je od ranije poznat problem, koji je prilično složen.

„Pokušali smo iznaći rješenje. Moje mišljenje je isto kao i ranije. Direktor škole ne može učiniti ništa nezakonito u smislu produženja ugovora učiteljici kojoj je istekao. Svjesni smo problema. Nedopustivo je da djeca promijene četiri učiteljice tokom školske godine. Uspjeli smo naći zajedničko rješenje – da direktor iskaže potrebu za zapošljavanjem učiteljice za stalno u skladu sa zakonom. Procedure će se ispoštovati, s ciljem da djeca konačno dobiju učiteljicu za stalno“, istakao je Krivić.

Podsjetio je da su djeca imala na početku godine učiteljicu za stalno. Međutim, kako su ranije ispričali roditelji, razred je podijeljen na dva odjeljenja i dio učenika je dobio novu učiteljicu. Desilo se potom da je ona ona otišla na bolovanje i tražila je zatim raskid ugovora. Škola je angažirala pripravnicu, učiteljicu na određeno vrijeme, kojoj je pak istekao ugovor deset dana prije kraja školske godine, te je angažirana druga pripravnica koja će završiti školsku godinu i koju, naglasio je Krivić, djeca poznaju od ranije.

Krivić je za Radiosarajevo.ba istakao da je ovo sve rezultat obrazovnih politika od ranije, te je poručio da će dati sve od sebe da se procedure pojednostave.

„Nije ovo samo slučaj ovdje. Imamo 30 odjeljenja koji imaju ovakav problem. Djeca ne poznaju procedure, znaju samo da nemaju jednu učiteljicu“, naglasio je Krivić.

Nezadovoljni roditelji su za naš portal kazali da u njihovom današnjem činu nema ništa usmjereno protiv škole ili bilo koga drugog i dodali da sve što rade, rade za dobrobit djece.

"Želim da naglasim da je ovo sistemski problem. Nismo mi na suprotnim stranama, ni mi ni uprava škole, roditelji ni prosvjetni radnici. Ovaj problem nije prisutan samo u našoj školi. Vi bez situiranog radnika u obrazovanju, ne možete očekivati a se on posveti u punom kapacitetu", kazao je jedan od roditelja Teufik Hadžiahmetović.

Ministar Krivić je osvrnuo i na to da su roditelji došli pred zgradu Vlade KS, da su zvali i da im je rečeno da ih ne mogu pustiti u zgradu i da ministar ima ranije preuzete obaveze“.

„To nije istina. Čim sam čuo da su tu, primio sam ih“, rekao je Krivić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA