Roditelji osnovaca iz škole u Sarajevu izlaze na protest: Neće preko leđa naše djece

M. R. S.
Roditelji osnovaca iz škole u Sarajevu izlaze na protest: Neće preko leđa naše djece
Foto: YouTube / O.Š. Vladislav Skarić

Roditelji učenika III2 razreda Osnovne škole „Vladislav Skarić“ okupit će se 3. juna u 11.30 sati na protestnoj šetnji ispred ove škole jer su njihovi mališani tokom godine promijenili nekoliko učiteljica, što nije dobro za djecu.

Šlag na tortu bio je kada je posljednja učiteljica promijenjena svega deset dana prije kraja školske godine.

„Djeca trebaju stabilnost. Pa nije bezveze da pedagoški standardi predviđaju da učenici od prvog do petog razreda imaju jednu učiteljicu“, kazao je jedan od roditelja Teufik Hadžiahmetović, za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da roditelji sumnjaju da je pozadina politička i da se nešto eksperimentiše da bi „neko došao u stalni radni odnos“, ali, poručio je Hadžiahmetović, neće preko leđa djece.

U dopisu koji su roditeljji uputili medijima pojašnjeno je šta se sve dešavalo. Prvo je na početku školske godine, bez dogovora s roditeljima, razred podijeljen na dva odjeljenja i jedan dio đaka je dobio novu učiteljicu, a ostali su imali „privilegiju“ raditi sa starom. Roditelji su se pobunili te je prihvaćen prijedlog da pola predmeta predaje stara učiteljica, a pola nova.

Teufik Hadžiahmetović - undefined

Foto: ACCOUNT: Teufik Hadžiahmetović

Djeca su se počela navikavati na novu učiteljicu, ali je ona otišla na bolovanje i više se nije vratila, te je angažovana nova na određeno vrijeme. Nakon još jednog perioda privikavanja, stigla je pandemija pa opet privikavanje na nove uvjete rada, da bi 26. maja roditelji bili obaviješteni da se prekida ugovor o radu s novom učiteljicom, deset dana prije kraja školske godine.

„Mišljenja smo da joj se trebao produžiti ugovor barem do kraja školske godine. Tražili smo i pismeno i usmeno pomoć menadžmenta škole i ministra obrazovanja, nauke i mladih KS, ali smo naišli na ćutnju“, rekao je Hadžiahmetović.

Meho Pirić, direktor O.Š. „Vladislav Skarić", za Radiosarajevo.ba je kazao da neće kršiti zakon po cijenu da odstupi s pozicije, te da problem nije do škole.

Naime, pojasnio je, po konkursu su angažirali učiteljicu koja je vodila razred dva mjeseca i potom otišla na bolovanje, a onda tražila raskid ugovora.

„Tada je već prošlo vrijeme konkursa. Angažovali smo drugu kolegicu, pripravnicu, na 4 mjeseca jer je Zakon o radu propisao da je to maksimum. Njoj je istekao ugovor. Ne možemo ga produžiti jer zakon to ne dozvoljava. Zakon je rekao da se bez konkursa može sklopiti ugovor na 4 mjeseca, a prekid ne smije biti kraći od 60 dana. Za ovaj period od deset dana, do kraja školske godine, angažovali smo kolegicu koju djeca poznaju od ranije“, rekao je Pirić.

Odgovor ministra obrazovanja KS Anisa Krivića nismo dobili do momenta objave ovog teksta.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, istakao je da je pravo učenika da imaju jednu učiteljicu, te da podržava protest roditelja. Dodao je da ovo inače jeste problem, te da bi se resorni ministar ovim trebao baviti umjesto što se politizuje proces obrazovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije