Riznica znanja: Gazi Husrev-begova medresa danas obilježava 483. godišnjicu rada

O. K.
Riznica znanja: Gazi Husrev-begova medresa danas obilježava 483. godišnjicu rada
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Kuršumlija

Prije nešto više od 480 godina, veliki Gazi Husrev-beg osnovao je medresu u Sarajevu, najstariju odgojno-obrazovnu ustanovu u Bosni i Hercegovini.

Medresa, kao ustanova, bila je dom za mnoge velikane koji su odigrali značajnu ulogu u razvoju i opstanku domovine Bosne i Hercegovine. 

Gazi Husrev-beg primijetio je značaj obrazovanja u svom vremenu u kojem je živio i obitavao, ali je bio svjestan da će vrijeme donijeti neke nove ciljeve u obrazovanju. 

On je u svojoj vakufnami odnosno dokumentu o osnivanju medrese napisao da se predmeti koji se izučavaju prilagode vremenu u kojem škola djeluje. Tako se danas u medresi izučavaju informatika, matematika, hemija, fizika ali i islamske nauke (islamsko pravo, islamsko vjerovanje, povijest islama).

Uz školu, sagrađen je i internat, gdje dnevno boravi oko 200 učenika i učenica.  Gazi Husrev-begova medresa jedna je od važnijih institucija za obrazovanje u Bosni i Hercegovini, pogotovo kada se govori o vjerskom obrazovanju. Uz medresu, od ostatka novčanih sredstava nakon izgradnje medrese nabavljene su tada najpoznatije knjige i osnovana biblioteka.

Gazi Husrev-beg je u svojim vakufnamama detaljno opisao sve što je neophodno za trajno funkcionisanje vakufa. Ovim vakufnamama su ustanovljeni hajrati (dobrotvorne ustanove) koji če da budu njegova ostavština za budučnost. Opisane su sve djelatnosti koje treba da se izvršavaju u vakufu kao i objekti u kojima su uspostavljene pojedine djelatnosti i to;

– Džamija i funkcije vezane za džamiju,

– Medresa i funkcije medrese u oblasti obrazovanja,

– Hanikah (škola za derviše) i ibadeti koji se obavljaju u hanikahu,

– Imare i musafirhana (humanitarna kuhinja i prenočište) sa obavezama i načinom rada.

Medresa je i za Sarajevo, i za ljude u Bosni i Hercegovini uvijek bila na posebnom mjestu. Zasigurno kada se izgovori riječ medresa, pomisli se na zdanje koje se nalazi na Saračima, odmah prekoputa Begove džamije. 

Veliki kompleks i danas predstavlja znanje i predstavlja dom kome se i bivši učenici rado vraćaju i rado u njoj provode vrijeme. Biti "Gazija",kako odmilja nazivaju svršenike ove medrese, znači biti odan državi i odan konceptu znanja i privrženosti Bogu, baš onako kako je to zamislio veliki Gazi Husrev-beg.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije