Olovne kupole usred Čaršije: Kuršumlija je bila okrilje znanja

Radiosarajevo.ba
Olovne kupole usred Čaršije: Kuršumlija je bila okrilje znanja
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Kuršumlija

Gazi Husrev-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini i jedna od rijetkih u svijetu koja u kontinuitetu radi više od 480 godina.

Osnovana je 8. januara 1537. po gregorijanskom kalendaru, a njen osnivač je unuk turskog sultana Bajazida II, najznamenitiji namjesnik i dobrotvor Bosne Gazi Husrev-beg, čija vakufnama čini trajnu organizacijsku i programsku osnovu rada ove škole. Poznata je pod imenom Kuršumli medresa po olovnim kupolama koje je prekrivaju (Kuršumlija). Prvobitno ime je nosila po imenu Gazi Husrev-begove majke, osmanske princeze iz Seldžučkog sultanata, u čiju slavu je i sagrađena, Seldžuklija.

Zahvaljujući vakifovoj mudroj i dalekovidoj oporuci iz navedene Vakufname da se u školi, pored duhovnih i tradicionalnih znanosti, izučava "i drugo što bude potrebno s obzirom na običaj i mjesto", Gazi Husrev-begova medresa je cijelo vrijeme svoga postojanja bila u punom naučno-pedagoškom dosluhu s prilikama i vremenom u kojem je djelovala. Gazi Husrev-begovu medresu završilo je više hiljada bošnjačkih alima, imama, hatiba, mualima, muftija, hafiza, ali i renomiranih filozofa, umjetnika i naučnika.

Gazi Husrev-begova medresa danas djeluje kao srednja škola. Školovanje traje četiri godine. Nastava se izvodi na bosanskom jeziku po Nastavnom planu i programu koji donosi Rijaset Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, a odobrava Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo. Svršenici Gazi Husrev-begove medrese mogu nastaviti školovanje na bilo kojem fakultetu u Bosni i Hercegovini i na mnogim fakultetima u inostranstvu, posebno u islamkom svijetu.

Medresa je škola internatskog tipa i, u pravilu, svi redovni učenici stanuju u internatu, to njenim učenicima i učenicama, pored redovne nastave, omogućava raznovrsne vannastavne aktivnosti kroz različite sekcije, klubove i kružoke. Posebno su se na tom planu afirmirali horska sekcija, koja ima desetak snimljenih audio i videokaseta ilahija i kasida, te list Zemzem koji kontinuirano izlazi od 1968. godine. Gazi Husrev-begova medresa djeluje kao jedinstvena škola sa muškim i ženskim odjeljenjima.

Godine 2006. proglašena je nacionalnim spomenikom BiH kao biser osmanske arhitekture.

Uz nju je smješten i Gazi Husrev-begov hanikah, medresa, te biblioteka...

Od 2013. godine u njoj je izložena stalna muzejska postavka o životu i djelu Gazi Husrev-bega, njenom utjecaju na kulturni i društveni život u BiH. Kroz našu fotogaleriju posjetite ovaj kulturno-historijski spomenik i posjetite izložbu u njenim odajama...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije