"Farbanje": Šta se krije iza vrata Gazi Husrev-begove medrese

Hajrija Avdić
"Farbanje": Šta se krije iza vrata Gazi Husrev-begove medrese
Na policama mnogih kućnih biblioteka našla se odnedavno i nova knjiga - u potpisu mladog autora Hamze Hodžića.

Njegov prvi roman Farbanje, koji je predstavljen prošle sedmice u Sarajevu, vodi vas iza vrata sarajevske Gazi Husrev-begove medrese. 

Kako za Radiosarajevo.ba govori autor, roman donosi priču o učenicima ove obrazovne ustanove s dugom i značajnom tradicijom, o tome kako i šta su proživljavali u srednjoj školi, koja je skoro svim ljudima jedan od najdražih perioda života.

"Taj možda i najdraži period života mnogima, što zbog same mladosti, što zbog svih dogodovština koje pamtimo zauvijek, i meni je bio velika inspiracija za roman. I pored svih tih ljepota, to je period kada se u čovjeku budi revolt, to su tinejdžerske godine u kojima je odbojnost prema pravilima sasvim prirodna. Tako se i kod učenika medrese javlja revolt na mnoga radikalna pravila, ali ne zbog samih pravila koliko zbog načina na koji se učenici podučavaju tome", priča nam Hodžić.

Hamza čitateljima otkriva zanimljive "tajne", koje su sigurno mnogo zanimljivije ljudima koji nisu bili u medresi, pa su svoje znanje o njoj zasnivali na nekim površnim informacijama i predrasudama.

"Ono što je meni posebno drago, jer sam to i želio postići, je to da su ti ljudi otvoreno govorili da ipak nisu znali mnogo toga o učenicima medrese, odnosno da se, bez obzira na to što su u vjerskoj odgojno-obrazovnoj instituciji, ne razlikuju mnogo od svojih vršnjaka. Kako i s te 'nemedresanske' strane, tako i od kolega iz medrese dobivam pozitivne reakcije, što mi svakako znači. Njima je prije svega drago što postoji roman o jednom prostoru i periodu života koji ih je odredio za cijeli život, kao i mene, i što je ipak neko progovorio o stvarima koje su svim učenicima medrese poznate, ali o kojima se ne govori", otkriva nam Hamza.

I pored zanimljive teme, koja obilježava prvi Hamzin roman, specifično je što je ovaj autor odlučio i izdao roman sam - u svom izdavaštvu. 

"Stanje u izdavaštvu kod nas ne stoji baš najbolje zbog čega se pisci, pogotovo oni mladi, sve više odlučuju na samostalno izdavaštvo. Ali jedan od razloga je što izdavačke kuće, i u ovakvom sistemu kakav je, prosto previše uzimaju od autora. Naravno, nikada ne možete znati kakva će reakcija publike biti, odnosno odziv pri kupovini. S prvim djelom mladog pisca izdavačke kuće ne računaju na prodaju, čak se ni oko etabliranih pisaca ne trude u smislu reklamiranja i promoviranja djela, pa vam onda sve fino naplate od štampe do njihovog potpisa, tj. loga te kuće.

Tako da vam je trošak objavljivanja u izdavačkoj kući mnogo veći nego kada to radite sami, a pri tome sve što prodajete, prodajete za sebe, dok vam izdavačke kuće daju par desetaka primjeraka i to je to. Nažalost, iz neposrednog iskustva znam da i ako dogovore neki honorar za pisca, ako ga nekada i isplate, autor se mnogo načeka za taj honorar, koji je u usporedbi s (potencijalnom) zaradom mizeran. Tako da, ako se odlučite sami izdati svoje djelo, vi ste odmah na dobitku", poručuje Hodžić.

Prvi roman je objavljen, a kritike prvih čitatelja su pozitivne. Pitali smo Hamzu ima li još šta skriveno u ladici?

"Dugo sam čekao s objavljivanjem Farbanje, čekao neko njegovo vrijeme, pa se nadam i da sam odabrao dobar vakat za to. A osim Farbanja postoji još mnogo rukopisa, ali većinom su to kratke prozne vrste. Svakako imam u planu nastaviti s objavljivanjem, jer ne planiram prestati sa pisanjem, a kako je izašao moj prvi roman, ne bi imalo smisla stajati, odnosno ne bi ni sam roman imao smisla ako ne planiram nastaviti s objavljivanjem", kaže Hodžić.

Ako vas zanima kako možete knjigu i vi poručiti, to je najlakše u direktnoj komunikaciji s autorom - na ovom LINKU, uživat ćete, preporučujemo!

Promocija romana Farbanje bit će održana 6. marta u galeriji Zvono, a 9. marta će biti upriličena i u caffeu Bonaparte u Zenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije