Ponos svih: Azra Dedić, prva osoba s Down sindromom zaposlena u BiH

Jasmina Ćebo
Ponos svih: Azra Dedić, prva osoba s Down sindromom zaposlena u BiH
Facebook / Ramzija Dedić
Ovo je priča o borbi i Azre i Azrinih roditelja da pokažu kako i osobe s Down sindromom mogu biti ravnopravni članovi ovog društva, samo je potrebno malo dobre volje.

Azra Dedić iz Bihaća prva je osoba s Down sindromom koja je zaposlena u našoj zemlji, te se aktivno bavi judoom već deset godina.

Rođena je ratne '94 godine kada su uvjeti za rađanje bili najteži, a pogotovo djece s Down sindromom.

"Po rođenju sam saznala da Azra ima Down sindrom. Susrela sam se s tim izuzetno teškim izazovom u životu prvi put, jer nisam imala iskustva ranije s tim u svojoj porodici. Ta prva situacija bila je mnogo teška", započinje svoju priču Ramzija Dedić za Radiosarajevo.ba.

"Uspjela sam se 'trgnuti' na vrijeme, bez obzira na to što se tada moralo voditi računa, prvo, da sačuvamo živu glavu, pa tek da Azri osiguramo djetinjstvo."

Ubrzo je prošla faza samosažalijevanja, te odlučuje da se prema Azri ponaša isto kao i prema svom starijem sinu.

Međutim, Ramziju čeka još jedan izazov. Azra je prohodala s devetnaest mjeseci, a progovorila s tri godine.

"Uključili smo sve ono što nam je tada bilo na raspolaganju. Logopede, defektologe... Lutali smo i tražili, a onda Azru s punih sedam godina upisujemo u osnovnu školu, u prvi razred za djecu s posebnim potrebama gdje je išla sve do 2004. godine kada je usvojen zakon o inkluzivnom obrazovanju, te smo je prebacili u redovnu školu, jer je tada mogla pohađati prema prilagođenom nastavnom planu i programu“, prisjeća se majka.

Azra se dobro snašla, maksimalno se zalagala i trudila, te je završila osnovnu školu odličnim uspjehom prema prilagođenom planu i programu i upisala Srednju umjetničku školu koju također uspješno završava.

Pred završetak srednje škole sasvim slučajno sreću se sa sadašnjim Azrinim trenerom Fikretom Bečićem gdje izražava želju da trenira neke od borilačkih sportova.

"S nevjericom smo svi to prihvatili, jer nismo znali kako će sve to ići s obzirom na invaliditet koji ona ima. Nakon nekoliko treninga trener je kazao da ona ima izvanredan osjećaj za pokrete, za judo. Jednostavno, Azra se maksimalno zalagala da uspije u tome i htjela je da nauči, položila je ubrzo i žuti pojas radeći prema pravilima kao i ostala djeca“, priča nam Ramzija.

Takmičenja, zlatne medalje i priznanja.

U Bihaću je svi lokalni mediji poznaju i kažu da je čudo od djeteta, te tako i dolazi do zaposlenja.

Ideja o Azrinom zaposlenju nastala je u suradnji s udruženjem "Život s Down sindromom" iz Sarajeva.

"Svaki novi dan je za Azru novi izazov. Na poslu je dobila novo društvo, okolinu, nove životne situacije“, rekla je Ramzija, istaknuvši kako u porodici Dedić niko ne radi.

Što se tiče njenih radnih kolega, vlasnika i uprave izuzetno je prihvaćena i imaju divan odnos. Često imaju običaj reći kako je ona unijela svjetlost kada se pojavila u CM kompaniju d.o.o Vitez, gdje i danas radi.

"Ne znam koliko će to trajati i kako će to sve izgledati, ali moram izraziti ogromnu zahvalnost i poštovanje ljudima koji je nikada nisu vidjeli, a dali su joj priliku i usrećili, ne samo Azru nego i njenu porodicu, i mislim da su pružili nadu svim porodicama koje imaju člana s Down sindromom, naročito djece“, završava svoju priču za Radiosarajevo.ba Ramzija Dedić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije