Reagiranje Jugoslava Brdara i odgovor našeg novinara

2
Radiosarajevo.ba
Reagiranje Jugoslava Brdara i odgovor našeg novinara
Foto: Printscreen / Dokument Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Vlade Kantona 10

Povodom teksta Oživljavanje paradržave: Vlada u Livnu radi po zakonima tzv. Herceg-Bosne! koji je danas objavljen na našem portalu, reagirao je Jugoslav Brdar, povjerenik Socijaldemokratske partije (SDP) za Kanton 10.

U skladu sa Kodeksom za štampu i online medije, njegovo reagiranje redakcija portala Radiosarajevo.ba prenosi u cijelosti, bez intervencija:

Gosp. Momčilo Bajić, inače član SDP BiH, imanovan je ministrom zdravstva, rada, socijalne skrbi i prognanih na Skupštini HBŽ/K-10, koja je održana 21.12.2020 u Tg i u momentu donošenja pomenutog akta nije praktički niti posjetio ministarstvo kojim rukovodi. Više je nego razvidno da je akt na koji se pozivate u članku potpisan od strane nekoga od pomoćnika ministra.

I bez toga i najneupućenijima u ovoj zemlji poznato je da ne postoji jedinstveni zakon o praznicima (neradnim danima) u BiH. Dakle, godinama je praksa da se u kantonima poziva na zakone bilo RBiH, bilo HRHB tako da je veoma neumjesno prozivati časnog čovjeka, Momčila Bajića posebice niti 24 sata nakon imenovanja. Odluka o imenovanju nije niti objavljena u službenom glasilu K-10, niti je isti preuzeo funkciju makar u minimalnom kapacitetu. Jugoslav Brdar, SDP Livno.

Odgovor našeg novinara:

Poštovani g. Brdar,

Iako praktično niste demantirali ni slova iz teksta čiji sam autor, radi naših cijenjenih čitatelja dužan sam naglasiti sljedeće:

Uvaženi gospodin Bajić, član SDP-a BiH, kako ste sami potvrdili, imenovan je ministrom 21. decembra 2020. godine na sjednici Skupštine Kantona 10, što je i javno objavljeno. Dakle, gospodin Bajić, prije svega, nije imenovan prije 24 sata, kako nam spočitavate, već prije sedam dana. Kada će gospodin Bajić preuzeti dužnost, zašto "nije praktički niti posjetio Ministarstvo", to je stvar njegovog načina rada, ali je činjenica da se njegovo ime već našlo na dopisu koji je objavljen na zvaničnoj stranici Ministarstva, što, također, niste osporili.

Ko je stavio njegovo ime na dopis, kada, ko je potpisao navedeni akt, da li je to učinio po ovlaštenju, ili samostalno, neka utvrđuje ministar Bajić - ukoliko mu je na bilo kakav način sporan sadržaj navedenog dokumenta. Ministar se, primjećujemo, od sadržaja dopisa nije ogradio.

U tekstu nije objavljeno ništa što bi na bilo kakav način uvrijedilo ličnost gospodina Bajića, pa nije jasno odakle ste našli povoda za konstataciju da je "veoma neumjesno prozivati časnog čovjeka"!? Mi smo, zapravo, pisali o činjenici da se i 26. godina poslije ukidanja tzv. Herceg-Bosne i 25. godina poslije Daytonskog mirovnog sporazuma u nekim dijelovima zemlje koriste zakoni podržave, čiji karakter nije odredio autor teksta već Međunarodni tribuna (ICTY). Sve to skupa ukazuje na određene tendencije, no o tome drugom prilikom.

Naravno, nećemo se složiti s Vašim pokušajem poistovjećivanja jedne paradržavne tvorevine i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, ali se ministar Bajić ili, neko u njegovo ime, recimo, mogao pozvati i na Zakon o praznicima (“Službeni list R BiH”, broj 2/92 i 13/94) koji je preuzet i koji se u skladu sa Ustavom Federacije BiH primjenjuje kao federalni zakon, gdje se, uz ostalo, spominje i Nova godina. No, ukoliko za Vas i gospodina Bajića nema ništa sporno u pozivanju na zakone tzv. Herceg-Bosne, to je, s moje tačke gledišta, ipak, stav kojeg javnost ima pravo znati. I Vama i, gospodinu Bajiću želimo sretan rad i predstojeće praznike.

S poštovanjem,

Faruk Vele

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije