Čović ponovo veličao tzv. HR Herceg-Bosnu: Ovo je veliki projekt!

Radiosarajevo.ba
Čović ponovo veličao tzv. HR Herceg-Bosnu: Ovo je veliki projekt!
Foto: HDZ BiH / S obilježavanja

U povodu 27. godišnjice utemeljenja i osnivanja tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, pokušaja stvaranja paradržave na tlu Bosne i Hercegovine, što je, prema pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala (ICTY), okvalificirano kao "udruženi zločinački poduhvat ", danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana svečana sjednica.

Kako je saopćeno iz HDZ-a BiH, svečano obilježavanje započelo je polaganjem vijenca delegacija nevladine organizacije HNS-a i Glavnog vijeća HZ HB ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima ispred Doma Herceg Stjepana Kosače.

Među prisutnima su bili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, zamjenica federalnog premijera i ministrica finansija Jelka Miličević, delegat Doma naroda Bariša Čolak, načelnik Stoca i čelnik HDZ u HNK Stjepan Bošković i drugi.

U uvodnom dijelu svečane sjednice obratio se Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća nevladine organizacije HZ HB i jedan od utemeljitelja tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne.

"Stvaranje Hrvatske Republike Herceg Bosne služi na ponos svih nas i s ponosom se prisjećamo svega što smo uradili prije 27 godina. U tim bremenitim vremenima uspjeli smo, časno i ponosno, zaštititi naš nacionalni, kulturni i povijesni identitet. Svima vama čestitam 27. obljetnicu Hrvatske Republike Herceg Bosne", izjavio je Šoljić.

Željko Raguž, direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata BiH napravio je historijski presjek, kako je naveo, "nužnosti stvaranja i povijesne uloge Hrvatske Republike Herceg Bosne kako bi BiH bila u današnjim granicama ".

"Povijesne činjenice su neosporne, to su potvrdili svi relevantni povjesničari. Bez uloge HVO-a i HR HB ova zemlja bi šaptom pala u ruke agresora. Sve kasnije manipulacije zapravo su bili mitovi korišteni u svrhu političkog obračuna s hrvatskim narodom i njihovim predstavnicima ", izdvojio je Raguž.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović istakao je "historijsku važnost današnjeg dana". Kazao je da se tog dana s ponosom prisjeća.

"Ono što mi se čini važnim istaknuti je da smo ove godine napravili jednu ogromnu prekretnicu za naš narod, za sve ono što vrlo brzo stoji ispred nas. Kroz institucije predsjednika Republike Hrvatske koji je odlikovao naše postrojbe koje su obranile i oslobodile BiH i RH, kroz ulogu Hrvatskog sabora te Vlade RH nadograđeni su temelji našeg zajedništva u najširem smislu" kazao je Čović, te dodao:

"Danas šaljemo snažnu poruku predstavnicima druga dva naroda bez obzira kako tko ove poruke tumačio. Gradimo svoju domovinu, svoju državu Bosnu i Hercegovinu i od naše jednakopravnosti nikad nećemo odustati, štoviše, kroz izmjene Izbornog zakona ostvarit ćemo je u punom smislu te riječi. Još jedanput, svim utemeljiteljima HR HB iskreno čestitam današnji dan i na njihovoj hrabrosti i odvažnosti koju su pokazali prije 27 godina".

Ranije je Čović izjavio kako je danas "važno naglasiti značaj HRHB i njenih institucija; izvršne, zakonodavne i političke, ali i one vojne kroz HVO".

Dodao je da su te "stečevine HRHB važne za današnji pristup u osiguravanju jednakopravnosti Hrvata u BiH te uputio čestitku svima onima koji slave:

"Svima onima koji su dio ovog velikog projekta, od srca čestitam dan Hrvatske republike Herceg-Bosne", provokativno je poručio Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije