Čović pisao međunarodnim dužnosnicima u BiH zbog izbora u Mostaru

Fena
Čović pisao međunarodnim dužnosnicima u BiH zbog izbora u Mostaru
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, uputio je pismo međunarodnim zvaničnicima u BiH povodom odluke Centralne izborne komisije BiH da izbori u Mostaru budu održani 20. decembra ove godine.

Čović je pismo uputio Ericu Nelsonu i Matthew Fieldu, ambasadorima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, voditelju Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru, visokom predstavniku Valentinu Inzku te šefici Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec.

"Prošlo je više od mjesec dana od potpisivanja povijesnog sporazuma o izmjenama Izbornoga zakona BiH. Usvajanjem dijela izmjena u oba doma Parlamentarne skupštine BiH nakon nedopustivo dugo vremena otvoren je put provedbi demokratskih izbora u Gradu Mostaru, na način koji onemogućava diskriminaciju njegovih žitelja i izraženu nejednakost u izbornome procesu. Osim toga, stvoren je novi zamah i poticaj pregovorima koji trebaju ubrzati i finalizirati provedbu Odluke Ustavnog suda BiH, tj. Odluke o demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda, ali i svih odluka Europskog suda za ljudska prava koje tretiraju demokratska prava građana pripadnika manjina i manjinskih zajednica u različitim dijelovima BiH", napisao je Čović.

Naveo je da su zajednička očekivanja od političkog sporazuma koji su potpisale dvije vodeće hrvatske i bošnjačke stranke, u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice, su istovremeno ambiciozna, ali opravdana.

Kako je istakao, jedno od pitanja koje je prije nekoliko dana "neočekivano nametnuto" izazvalo je ozbiljnu zabrinutost u smislu dosljednosti pristupa provedbi ključnih elemenata sporazuma.

"Naime, takvo pitanje je mimo svih očekivanja delegirano iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), čiji su pojedini članovi, podsjećam, imenovani mimo zakonskih procedura, ne zadovoljavajući propisane uvjete, a uz sve to svojim prethodnim djelovanjem utjelovljuju izraženu političnost i pristranost, što u ovome trenutku predstavlja značajan izazov u smislu nužnog povjerenja i percepcije SIP-a kao neutralne, transparentne i zakonite institucije", napisao je Čović.

U pismu se ističe da je CIK objavio odluku koja je u suprotnosti s „našim političkim sporazumom kojim je uspješno zaokružena cjelokupna izborna problematika“.

"Napravljen je nedopustiv presedan najavom o organizaciji zasebnih izbora za Grad Mostar, čime se od te lokalne zajednice ponovno pravi neoprostiv izuzetak“, naglašava se u pismu.

Dodao je da je utrošeno mnogo napora i energije da se postigne sporazum kojim će Mostar prestati biti „slučaj“, a da se drugim dijelom sporazuma stvore pretpostavke za prevenciju daljnjih opstrukcija, blokada, dokumentiranih netransparentnosti i neustavnosti u segmentu općih izbora.

Posebno je naglasio da sastavni dio sporazuma obuhvaća održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru zajedno s lokalnim izborima u BiH.

"Mostar ne smije biti izuzetak, osobito sad kada imamo čvrst sporazum podržan konsenzusom i koji već daje vidljive rezultate. Istovremenost izbora te integritet izbornog procesa ostvarivi su samo pod općim ujednačenim uvjetima, pravilima i okolnostima", istakao je Čović.

On je stava da bilo kakvo ponovno razdvajanje šalje nepotrebno lošu sliku o Mostaru, ali i „neprihvatljivu poruku za sve građane koji su predugo bili žrtve različitih izbornih i upravljačkih eksperimenata u režiji tadašnjih struktura OHR-a“.

"Čvrstog smo stava da te prakse moraju prestati. Stoga, ponavljam, ne možemo podržati organizaciju separatnih izbora za Mostar, već samo i isključivo kao dijela lokalnih izbora kao takvih", između ostaloj je naveo Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije