Provjerili smo cijene mesa uoči 1. maja: Evo šta staviti na roštilj bez da bankrotirate

11
V. A.
Provjerili smo cijene mesa uoči 1. maja: Evo šta staviti na roštilj bez da bankrotirate
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Svježe meso

Prvi maj, praznik rada, tradicionalno se u Bosni i Hercegovini slavi uz roštilj, izlete i druženja u prirodi.

Dok se građani pripremaju za slavlje, cjenovnici mesnih proizvoda u sarajevskim marketima pokazuju značajne razlike, ali i otkrivaju koje su vrste mesa trenutno najpovoljnije za praznični roštilj.

Povoljno za sve džepove - piletina i kobasice

Prema ponudi u trgovačkim lancima, najpristupačniji proizvodi su roštiljske kobasice i pileće pljeskavice. Kobasice se mogu naći već od 2.65 KM do 3.60 KM. Pileći ćevapi se mogu naći za samo 2.75 KM, što ih čini jednim od najisplativijih izbora za veće grupe.

Monstruozno: Muškarac kod Nevesinja vukao psa dok nije uginuo

Monstruozno: Muškarac kod Nevesinja vukao psa dok nije uginuo

Pileći fileti su dostupni po cijeni od 12.95 KM do 14.55 KM, što ih pozicionira kao relativno povoljan i zdrav izbor za one koji izbjegavaju crveno meso.

Juneće meso - zlatna sredina u kvalitetu i cijeni

Za ljubitelje tradicionalnog roštilja sa ćevapima, pljeskavicama i junećim komadima, izbor je bogat, ali i nešto skuplji.

Provjerili smo može li se za 1. maj roštiljati na sarajevskim izletištima

Provjerili smo može li se za 1. maj roštiljati na sarajevskim izletištima

Juneći ćevapi su od 14.95 KM do 19 KM po kilogramu. Pljeskavice i meso za hamburgere se mogu naći po cijeni 19 KM, a pileće varijante su značajno jeftinije.

Juneći vrat košta 19.45 KM, dok je teleći vrat oko 17.95 KM – povoljna cijena za meso više klase.

Teletina i janjetina – luksuz na roštilju

Za one koji žele posebnu svečanost na prazničnom stolu, teletina i janjetina ostaju skuplje, ali i cijenjena opcija.

Teletina s kostima se može naći po cijeni za 18.95 KM, a teleći but bez kosti za čak 34 KM. Janjetina je oko 24.95 KM po kilogramu – luksuz koji mnogi rado sebi priušte za praznike, ali koji sve češće ostaje rezervisan za specijalne prilike zbog visoke cijene.

Za građane koji žele izbalansirati kvalitet i cijenu, kombinacija pilećih fileta, roštiljskih kobasica i povoljnijih junećih proizvoda može biti pravi pogodak. Oni sa dubljim džepom mogu razmisliti o komadima teletine ili janjetine, dok će najštedljiviji proći odlično uz piletinu i pileće pljeskavice.

Bez obzira na izbor mesa, roštilj je mnogo više od samog obroka – to je prilika za druženje, opuštanje i slavlje, a prvomajski praznici koji ove godine padaju na četvrtak i petak, uz dane vikenda nude produženi odmor i odlična su prilika za odmoriti se, ali i počastiti kvalitetnim mesom na roštilju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije