Provesti detaljnu analizu rezultata PISA istraživanja

Fena
Provesti detaljnu analizu rezultata PISA istraživanja

O rezultatima Programa za međunarodnu procjenu učenika „PISA 2018. Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu“ danas je ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić održala radni sastanak sa Dženanom Husremović, Mustafom Memićem, Muhamedom Dželilovićem, Harisom Memiševićem, te predsjednikom radne grupe za kurikularnu reformu, Namirom Ibrahimovićem.

Tokom sastanka razmatrane su mogućnosti izrade akcionog plana čija implementacija bi osigurala kvalitetniji nastavni proces u školama na području Kanton Sarajevo, a samim time i postizanje boljih rezultata u budućim procjenama znanja i vještina učenika sa područja KS.

PISA: Svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, neophodna hitna reforma

Obrazovne politike u BiH hitno se moraju poboljšati. Pokazuju to rezultati PISA istraživanja koji su danas objavljeni u Sarajevu, a objavljeni su rezultati testiranja matematičke, čitalačke i pismenosti iz prirodnih nauka učenika u Bosni i Hercegovini. Testiranje nekoliko hiljada 15-godišnjaka iz cijele zemlje je pokazalo da li i koliko imaju upotrebljivog znanja za svakodnevnicu.


Zaključeno je da nastavnički fakulteti treba da provedu detaljnu analizu rezultata „PISA 2018. Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu“ te da se najkasnije u roku od 30 dana održi novi sastanak na kojem će se razmotriti mogućnosti izrade akcionog plana kojem bi se precizno definisale uloga, aktivnosti i odgovornosti svih subjekata uključenih u realizaciju nastavnog procesa, a posebno nastavničkih fakulteta koji školuju buduće učitelje i nastavnike.

U tom smislu, naglašena je nužnost kontinuirane koordinacije svih budućih aktivnosti koje će se provoditi na osnovu rezultata provedenog istraživanja „PISA 2018. Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu“, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije