PISA: Učenici iz Kantona Sarajevo oko 20 bodova bolji od državnog prosjeka

V.A.Z.
PISA: Učenici iz Kantona Sarajevo oko 20 bodova bolji od državnog prosjeka
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dženana Husremović i Namir Ibrahimović

Kanton Sarajevo je prvi među raznim nivoima vlasti u BiH javnosti objavio segmentirane rezultate PISA istraživanja. Na konferenciji kojoj su prisustvovali direktori osnovnih škola u KS i mediji, predstavljeni su indikatori postignuća sarajevskih petnaestogodišnjaka.

Rezultate za Kanton Sarajevo prezentirala je univerzitetska profesorica Dženana Husremović, članica ekspertskog tima za evaluaciju PISA, istaknuvši da je iz ovog kantona u istraživanju učestvovalo 15 srednjih i 9 osnovnih škola.

Pokazalo se da su učenici iz Kantona Sarajevo postigli oko 20 bodova više od nacionalnog prosjeka, konkretno - 416 bodova iz prirodoslovne posmenosti, 423 iz matematičke pismenosti, te 428 boda  iz čitalačke pismenosti.

Uprkos naoko "boljim" rezultatima,  oni su i dalje ispod regionalnog i prosjeka OECD-a .

Zanimljiv podatak koji pokazuju rezultati PISA za KS je da 41% djece spada u gornji kvartil socio-ekonomskog indeksa, što je uz Zapadno-hercegovačku županiju, najviše rangirano u državi.

Index ekonomskog, socijalnog i kulturnog blagostanja djeteta je važan parametar, a pokazuje koliko dijete u svojoj užoj i široj zajednici ima resursa koji mu mogu pomoći u njegovom obrazovanju, uključujući i roditeljsku upućenost. Među faktorima koji utiču na ovaj index je naobrazba roditelja, broj knjiga i dječijih knjiga koje se nalaze u stanu učenika, korištenje obrazovnih softvera i td.  

Objava rezultata PISA za Kanton Sarajevo - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Objava rezultata PISA za Kanton Sarajevo

Istovremeno, pokazalo se da djeca koja spadaju u najniži kvartil po socio-ekonomskom statusu, ostvaruju niža postignuća koja se mogu prikazati kao dvije godine školovanja zaostatka. Ovo pokazuje da obrazovanje u KS, kako i u cijeloj BIH nije ravnopravno.  

“To nam nameće odgovornost da uvedemo princip solidarnosti prema drugim područjima. Kao Kanton moramo razumjeti svoju lideraku poziciju u pogledu indexa  blagostanja djeteta i nastojati da se poboljša stepen ravnopravnosti, odnosno da svako dijete dobije jednako dobar pristup obrazovanju", pojasnila je Husremović.

Još jedan znakovit pokazatelj se često javja u drugim državama na svijetu je mjerljivo bolji uspjeh djevojčica u odnosu na dječake, posebno kada je u pitanju čitalačka pismenost. U Kantonu Sarajevo  učenice su prosječno čak 30 bodova bolje od svojih muških kolega, šte je ekvivalent jednoj godini školovanja. Kako je rečeno, treba poduzimati dodatne mjere da bi se poboljšala čitalačka pismenost dječaka. 

KS će dobiti kurikulum zasnovan na ishodima učenja

Prisutnima se obratio i  Namir Ibrahimović, voditelj kurikularne reforme u KS , koji naglašava kako se već počelo raditi na promjeni paradigme obrazovanja u kojoj je do sada referentan bio sadržaj, a ne ishodi učenja. 

Na području KS se od 2016 se rade reforme, a ona najznačajnija odnosi se na izradu kurikuluma koji će, za razliku od predmetnih nastavnih planova i prpgrama, biti zasnovan na ishodima učenja u okviru zajedničke jezgre koju je definirao APOSO (Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BIH).  Ibrahimović je najavio da bi do juna 2020 izrada kurikuluma trebala biti gotova, a nakon toga će uslijediti proces usvajanja. 

Buduća učionica trebala bi biti otvorena, u smislu da je poželjno da se o onom o čemu se u njoj uči razgovara, diskutuje, da se materija upoređuje između predmeta i sa stvarnim životom - naglasio je Ibrahimović.

Drugim riječima,pPredmetni nastavnici ne bi trebali biti autonomni kada je u pitanju planiranje časa, već to raditi zajednički s nastavnicima drugih predmeta, kako bi se nastavno gradivo povezivalo multidistciplinarno.  S ovim u vezi je i uvođenje STEM principa u nastavu, kao i drugačiji pristup humanističkim naukama i umjenosti, a sve u cilju povećanja funkcionalnih znanja i vještina kod djece.  

Objava rezultata PISA za Kanton Sarajevo - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Objava rezultata PISA za Kanton Sarajevo

Reforma obrazovanja treba biti u fokusu svih nivoa vlasti

Otvarajući konferenciju, ministrica obrazovanja u KS Zineta Bogunić posebno je istaknula da rad na reformi obrazovanja na osnovu mjerljivih pokazatelja, kakve nam daju rezultati PISA i TIMSS istraživanja, treba biti fokus svih nivoa vlasti. 

"Velika je stvar što smo uopšte ušli u istraživanje, a rezultate je sada potrebno dobro proanalizirati i uvesti mjere kako bi se postignuća učenika poboljšala. Nadamo se da će se istraživanje PISA nastaviti i 2021. godine" istaknula je. 

Direktorica Centra obrazovnih inicijativa Rada Rangelov – Jusović takođe je naglasila koliko je bitno postiči kontinuitet u provođenju međunarodnih istraživanja u obrazovanju, jer jedino na taj način se dobijaju dugoročne prednosti, a oblas obrazovanja se može unapređivati u skladu s vremenom. 

Objava rezultata PISA za Kanton Sarajevo - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Objava rezultata PISA za Kanton Sarajevo

Podsjetimo, rezultati istraživanja PISA 2018 koji su prvi put obuhvatili i BiH, pokazali su da je u našoj zuemlji svaki drugi petnaestogodišnjak funkcionalnno nepismen, te da se naši učenici po svojim postignućima nalaz daleko ispod regionalnog i prosjeka OECD zemalja. Još uvijek se očekuje da Predsjedništvo BiH potpiše ugovor kako bi naša zemja sudjelovala i u narednom ciklusu PISA koji će se provoditi 2021. godine. 

U ovoj godini očekuje se objava rezultata TIMSS istraživanja provedenog proljetos, u kojem su učestovali učenici 4. razreda osnovnih škola, a koje će pokazati matematičke kompetencije naših đaka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije