Husremović: Uloga roditelja u odabiru zanimanja i razvoju karijere djece

Radiosarajevo.ba
Husremović: Uloga roditelja u odabiru zanimanja i razvoju karijere djece
U Sarajevu će danas biti održan Prvi forum roditeljstva na kojem će ugledne stručnjakinje iz različitih područja kroz prezentacije i otvorenu raspravu odgovoriti na najčešća pitanja koja roditelji sebi postavljaju.

Jedna od tema o kojoj će se govoriti je i uloga roditelja u odabiru zanimanja i razvoju karijere njihove djece. O ovoj temi govorit će profesorica Dženana Husremović predsjednica Udruženja psihologa BiH.

Roditelji, kao najznačajnije osobe u razvoju i socijalizaciji djece, igraju važnu ulogu u razvoju karijere, kaže profesorica Husremović.

"Preko sistema nagrađivanja i kažnjavanja, odobravanja i neodobravanja, očekivanja koja imaju za svoju djecu, primjera koje postavljaju, odabira drugih osoba kao značajnih drugih u životu vlastite djece te prilika koje pružaju svojoj djeci za učenje i razvoj, oni utiču na nivo obrazovanja i obrazovne aspiracije, na percepciju samoefikasnosti i na razvoj vještina potrebnih za razvoj karijere tokom čitavog života.

Stoga pozicija roditelja kao partnera svojoj djeci igra vrlo važnu ulogu u odabiru zanimanja i biranju karijernih puteva koje djecu dovode do toga da, kao odrasli, rade ono što vole, u čemu uživaju i u čemu su uspješni. Znati balansirati između uključenosti i davanja autonomije od vrtićke dobi, te pomoći djetetu da gradi vještine potrebne za razvoj karijere (a ne umjesto njih donositi odluke ili prepuštati djeci da samostalno promišljaju o nastavku školovanja i rada prema famoznoj sintagmi „ono neka odluči, ja ću sve podržati“) ključ je dobrog i konstruktivnog djelovanja u odgajanju djece na putu postizanja profesionalne samostalnosti", ističe Husremović.

 

 

Na Forumu koji će biti održan u subotu 22. aprila na Akademiji 387 govorit će: Dženana Kuluglija psihologinja, psihoterapeutica iz Porodičnog savjetovališta Sarajevo, predsjednica Udruženja psihologa BiH Dženana Husremović, magistrica pedagogije Sabrija Mehmedović, Azemina Njuhović iz Ministarstva za obrazovanje Kantona Sarajevo, Dunja Gelineo diplomirana Montessori pedagogica, Tanja Tankosić psihologinja, porodična sistemska psihoterapeutica, i Vesna Andree Zaimović, jedna od urednica portala Radiosarajevo.ba.  Forum će moderirati Elma Behram urednica emisije o zdravlju na Radiju Sarajevo.

Svi koji se pri svakodnevnom odgajanju djece susreću s izazovima, neodgovorenim pitanjima i dilemama, pozvani su da prisustvuju ovom događaju. Ulaz je slobodan uz prethodnu najavu putem e-maila. Svoje prisustvo možete potvrditi na kontakt@radiosarajevo.ba.

Događaj organizira medijska kuća Radiosarajevo.ba u suradnji s Fondacijom Konrad Adenauer.

Forum će se održati od 11 do 14 sati, uz pauzu tokom koje će biti posluženo osvježenje. Mjesto događaja je Konferencijska dvorana Academy 387 u Bosmal City Centru u Sarajevu (glavni ulaz, 3 sprat, mogućnost korištenja javnog parkinga pored Bosmala).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije