Da bi prevazišla krizu porodica nekad treba stručnu pomoć

Radiosarajevo.ba
Da bi prevazišla krizu porodica nekad treba stručnu pomoć
Svaka porodica je uokvirena formativnim tokom prošlosti, sadašnjim zadacima i projekcijom prema budućnosti, kaže Tanja Tankosić psihologinja, porodična sistemska psihoterapeutica i učesnica Prvog foruma roditeljstva.

"Na tom putu porodica prolazi kroz očekivane i normalne faze razvoja koje od pojedinaca unutar porodice ali i porodice kao sistema izuskuju promjene i prilagođavanja koje su veliki izazov za svaki porodični sistem.

Razvojni put porodice je proces u kome se smjenjuju faze stabilnosti i faze promjene. U trenutku kada porodica prolazi kroz promjenu, odnosno kada prelazi iz jednu u narednu razvoju fazi, može doći do eskalacije stresa zbog potrebe prilagođavanja na novonastalu situaciju. Do promjene unutar porodice dolazi zbog usvajanja novih obrazaca ponašanja, promjene komunikacijskih modela, granica unutar porodice i spram vanjskog okruženje, promjene strukture i dinamike, odnosa moći i pravila".

Moderne porodice danas su izložene velikom broju stresora kako unutar porodice tako i izvan nje, ističe Tankosić.

"Pored očekivanih razvojnih kriza u današnje vrijeme porodica je izložena i nizu neočekivanih stresora koji također zahtjevaju mehanizme prilagođavanja i koje utiču na funkcionalnost porodice. Moderna porodice je izložena puno većem broju stresora kao što su opadanje ekonomske moći, funkcionisanje u društvu koje je preopterećeno i prezasićeno gubitcima i traumama, gubitak  i promjene i sustemu vrijednosti. Pored stresora čiji „izvor“ možemo prepoznati u vanjskom okruženju i unutar same porodice dolazi do promjena koje možemo okarakterisati kao vanredne kao što je razvod, preseljenje, gubitak posla, bolesti i sl."

U takvim situacijama, kaže psihologinja Tankosić, porodici je mnogo teže da se uspješno i funkcionalno prilagodi promjenama sa kojima je sučena i porodici je vrlo često potrebna stručna pomoć da uspješno razriješi razvojne i vanredne krize kojima je izložena.

 

Na Forumu koji će biti održan u subotu 22. aprila na Akademiji 387 govorit će: Dženana Kuluglija psihologinja, psihoterapeutica iz Porodičnog savjetovališta Sarajevo, predsjednica Udruženja psihologa BiH Dženana Husremović, magistrica pedagogije Sabrija Mehmedović, Azemina Njuhović iz Ministarstva za obrazovanje Kantona Sarajevo, Dunja Gelineo diplomirana Montessori pedagogica, Tanja Tankosić psihologinja, porodična sistemska psihoterapeutica, i Vesna Andree Zaimović, jedna od urednica portala Radiosarajevo.ba. Forum će moderirati Elma Behram urednica emisije o zdravlju na Radiju Sarajevo.

Svi koji se pri svakodnevnom odgajanju djece susreću s izazovima, neodgovorenim pitanjima i dilemama, pozvani su da prisustvuju ovom događaju. Ulaz je slobodan uz prethodnu najavu putem e-maila. Svoje prisustvo možete potvrditi na kontakt@radiosarajevo.ba.

Događaj organizira medijska kuća Radiosarajevo.ba u suradnji s Fondacijom Konrad Adenauer.

Forum će se održati u subotu 22. aprila od 11 do 14 sati, uz pauzu tokom koje će biti posluženo osvježenje. Mjesto događaja je Konferencijska dvorana Academy 387 u Bosmal City Centru u Sarajevu (glavni ulaz, 3 sprat, mogućnost korištenja javnog parkinga pored Bosmala).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije