Škapur: U bh. šumama žive 3 velike zvijeri, ovo je zadnja šansa da ih sačuvamo

3
N. Ka.
Škapur: U bh. šumama žive 3 velike zvijeri, ovo je zadnja šansa da ih sačuvamo
Wikipedia / Medvjed, Ris i Vuk

Na cjelokupnom području Bosne i Hercegovine, osim sjevernih dijelova prema Savi, vuk je prisutan stalno ili povremeno u manjem ili većem broju.

Precizni podaci o rasprostranjenju vukova u BiH nikada nisu izvedeni na bazi ozbiljnih naučnih istraživanja.

Prema nekim podacima iz vremena austrougarske uprave, vuk je u Bosni i Hercegovini naseljavao cjelokupno područje osim užeg dijela uz rijeku Savu (Bosanski Brod i Bosanski Šamac).

Vukovi - undefined

Foto: EPA-EFE: Vukovi

Sistem ugrožava i životinje

Profesor s Poljoprivrednog fakulteta doc. dr. Vedad Škapur smatra da je Bosna i Hercegovina jedan od rijetkih zemalja u Europi koja se još može pohvaliti biodiverzitetom koji imamo u svojoj prirodi.

On ističe u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da u našim šumama žive tri velike zvijeri - medvjedi, vukovi i risovi.

Vedad Škapur - undefined

Foto: Privatni album: Vedad Škapur

Nažalost, kao i sve drugo i šume i životinje su ugrožene zbog komplikovanosti sistema, isprepletenosti nadležnosti, tvrdi Skapur.

"Nemamo plan upravljanja ni vukom, ni medvjedom, ni risom. Jednostavno uništavamo šume i dragulje kojima bi se trebalo dičiti. Pošto nema plana upravljanja, u jednom trenutku možemo pomisliti da su životinje nama teret, što nisu naravno. Uvijek napominjem da bi se pola Europe dičilo sa biodiverzitetom koji mi imamo, jer oni pokušavaju da nasele svoje šume", kazao je Škapur.

On ističe da su inicijative predate, obećanja data, ali se još ništa nije napravilo.

Medvjed - undefined

Foto: Wikipedia: Medvjed

"Nažalost, broj divljih zvijeri još nije poznat, zbog nebrige i nerada. Mi bi trebali izvršiti prebrojavanje, trenutno kod nas su recimo vukovi u broju koji je dovoljan da ne kažemo da su pred izumiranjem, ali ako ne budemo upravljali vukom kako je adekvatno, onda možemo doći u situaciju da nemamo tih krovnih vrsta.

Potrebno je napomenuti, da kada recimo imate vuka kao krupnu zvijer u šumi, to znači da imate sjajan biodiverzitet, to je trenutno stanje na terenu", rekao je Škapur.

Šansa za spas

Stanje na terenu, odnosno broj krupnih zvijeri s naučne strane, niko ne zna.

Profesor Šakpur poručuje da su aplicirali na projekt koji bi se trebalo početi sa prebrojavanjem medvjeda, a to je način na koji bi se trebalo uraditi i sa ostalim životinja, jer tek onda se može znati kako i na koji način se teba upravljati bogatstvom koje imamo.

Vukovi su generalno bili rasprostranjeni na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, ali prema informacijama sa terena koje je dobio profesor Škapur, na određenim terenima u Hercegovini, počeli su se pojavljivati i šakali.

Ris - undefined

Wikipedia: Ris

"U prirodi postoji određeno pravilo, gdje nema vuka, tu ima šakala. Ovo se dešava jer ne vodimo računa, presjecamo im puteve kretanja, ruinira se šuma, nema se plana djelovanja. 

Mislim da se treba dobro voditi računa o broju vukova, jer definitivno je da čovjek sve više utiče da vukovi i ostale životinje ne budu stanovnici naših šuma", zaključio je Škapur.

Prema riječima uvaženog profesora, kompletan lanac u našoj zemlji je još očuvan i ovo nam je zadnja šansa da ga spasimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije