Profesor Škapur o uginuću medvjedice: Ovo je posljednji alarm za akciju!

N. Ka.
Profesor Škapur o uginuću medvjedice: Ovo je posljednji alarm za akciju!
Foto: Privatni album / Vedad Škapur

Dva mladunčeta medvjedice, koja je pronađena u Kreševu i koja je jučer, nažalost, uginula na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, u dobrom su zdravstvenom stanju.

Na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu u toku je obdukcija medvjedice koja bi trebala pokazati tačan uzrok smrti ove životinje, kazao je Vedad Škapur, doc. dr. veterinarskih nauka sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu za Radiosarajevo.ba.

Zasad - svi sumnjaju na trovanje.

Vedad Škapur - undefined

Foto: Privatni album: Vedad Škapur

Prof. Škapur je za naš portal kazao da je prvo što je njemu palo na pamet, kada je medvjedica pronađena, to da su u toku poljoprivredni radovi, a poljoprivrednici koriste različite pesticide za svoje uslove, što možda može biti jedan od uzroka trovanja...Ipak, ništa se sa sigurnošću ne može tvrditi dok ne budu gotovi nalazi.

"Po kliničkoj slici medvjedice koja je pronađena, uzrok smrti, između ostalog, može biti i trovanje", istaknuo je Škapur.

Uređenje naše zemlje se i u ovoj situaciji pokazalo kao problem, smatra on.

"Kada bi imali informaciju šta je s medvjedima koji su pronađeni u Kotor Varoši, lakše bi bilo da djelujemo. Žao mi je što nisu kontaktirali sarajevski Veterinarski fakultet. 

Da bi propisali adekvatne mjere moramo ih propisati za cijelu državu, pošto medvjed ne zna šta je RS, a šta FBiH. Danas ćemo imati informacije za ovog medvjeda koji je pronađen, jer obdukcija je u toku", kazao je Škapur.

Naime, prije sedam dana u javnosti je objavljena informacija kako su na području Kotor-Varoši pronađeni uginuli medvjedi, više jedinki. Nažalost, obdukcije nisu izvršene - pretpostavili su, kako nije bilo rana od ranjavanja, da su umrli prirodnim putem.

Ipak...

Fejzić: Sumnjamo da je medvjedica otrovana - undefined

Foto: Privatni album: Fejzić: Sumnjamo da je medvjedica otrovana

"Zaista je šteta što nas nisu pozvali...Problem uginuća četiri zaštićene životinje je posljednji alarm, jer nemamo puno nacionalnog blaga kojim se možemo u Evropi hvaliti", istaknuo je on.

"Imamo trenutno tri velike divlje zvijeri u našoj zemlji od pet sa područja Evrope, a to su i mrki medvjedi. To je blago o kojem bi se svi trebali brinuti i kvalitetno upravljati. Mi smo podnijeli inicijativu Federalnom ministarstvu poljoprivrede za formiranje interventnog tima, gdje bi se sve aktivnosti trebale raditi adekvatno. Interventni tim je praksa svugdje u svijetu kada se desi ovakva situacija ,da se zna ko reaguje i kako, a mi ga nemamo, ta je inicijativa na stolu, na njima je da oforme ili ne oforme tim. Moramo se početi baviti stvarima koje imamo", rekao je Škapur.

S ovakvim uzastopnim slučajevima smrti medvjeda Škapur se kroz svoju praksu nije sustretao.

"Nisam se baš susreo da u ovako kratkom periodu budu četiri slučaja uginuća. Bilo je pojedinačnih slučajeva, ali ovako ne. Šta je i kako je tačno obdukcija će pokazati. Jedino šta znam je da su životinje enormno osjetljive na insekticide, pesticide i slične stvari. Šta je tačno ne smijemo prejudicirati. Kod medvjeda kojeg sam ja vidio uzrok može biti trovanje, ali i ne moraju. Sve ćemo detaljnije vidjeti iz nalaza koji dobijemo sa Veterinarskog fakulteta", poručio je Škapur.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije