Fejzić: Sumnjamo da je medvjedica otrovana, a njena mladunčad su spašena

A. S.
Fejzić: Sumnjamo da je medvjedica otrovana, a njena mladunčad su spašena
Foto: Privatni album / Fejzić: Sumnjamo da je medvjedica otrovana

Medvjedica koja je pronađena u kamenolomu u Kreševu prevezena je u prostorije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i nalazi se u jako teškom stanju i trenutno je na Veterinarskom fakultetu velika drama da bi se spasio njen život. 

To je za Radiosarajevo.ba potvrdio Nihad Fejzić, stari dekan Veterinarskog fakulteta.

Prema prvim informacijama, lokacija na kojoj je medvjedica pronađena je locirana, a momci koji su je pronašli - nisu se usudili pomoći odmah na startu.

„Dvije bebe od medvjedice su spašene. One su stare tri mjeseca. No, sama medvjedica je u jako teškom stanju. Sumnjamo da je otrovana. Uz pomoć Zorana Čegara, načelnika uniformisane policije FUP-a i bivšeg komandanta specijalne policije, pokušat ćemo je spasiti. Nalazi krvi i urina su urađeni, data je terapija, Naši veterinari su uz nju", kaže Fejzić za naš portal. 

On se nada da će medvjedica nakon oporavka vratiti u šumu.

"U slučaju da medvjedica ugine, tek onda možemo raditi obdukciju i saznati o čemu je riječ. Životinje su bespomoćne i često zavisi od nas ljudi", priča nam Fejzić. 

Zanimalo nas je kako je došlo do trovanja medvjedice u rejonu Kreševa. 

"To mogu biti pesticidi u poljoprivredi. Ona ima neurološke simptome. Naš fakultet je opremljen odlično i učinit ćemo sve da je spasimo. Ovo je četvrti slučaj trovanja medvjeda u BiH", kazao je Nihad Fejzić, stari dekan i profesor na Veterinarskog fakulteta za Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije