Probudite se, djecu nam ubijaju!

Priredio: Faruk Vele
Probudite se, djecu nam ubijaju!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / 7 u 7 / Probudite se, djecu nam ubijaju!

Sedmica iza nas protekla je u strahu od širenja koronavirusa u svijetu. Za to vrijeme Sarajevo je strahovalo od novih tornjeva. Britanci su napustili Evropsku uniju, Donald Trump odbio se rukovati sa šeficom parlamenta Nancy Pelosi, a ona demonstrativno pocijepala njegov govor. 

Dešavanja novotravničkoj ustanovi podsjetili su na Pazarić, u Sarajevu se sklapala nova vlada, a prisjetili smo se i Markala i toga ko nas je ubijao. I ko bi opet... 

Smrt djevojke iz Cazina rasplakala je naciju, a prisjetili smo se i Denisa Mrnjavca, Dženana Memića, Davida Dragičević, Lane Bijedić i ostale tragično stradale djece. 

Zbog njih danas izađite na proteste ispred Narodnog pozorišta:

Ljudi, probudite se – djecu nam UBIJAJU!

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba, obilježili proteklih sedam dana.

Odlazak Britanaca - (Subota, 1. februar) 

Velika Britanija je u petak u 23 sata po lokalnom vremenu (ponoć po srednjoevropskom) napustila Europsku uniju, u najbitnijoj promjeni državnog kursa od gubitka svog carstva, nanoseći veliki udarac 70-godišnjim naporima da se iskuje europsko jedinstvo na ruševinama dva svjetska rata. 

Britanci su, ili barem dio njih, ako je suditi po snimcima na društvenim mrežama, dočekali izlazak sa oduševljenjem.

Pogledajte kako su Britanci dočekali izlazak iz Europske unije

Velika Britanija je u petak u 23 sata po lokalnom vremenu (ponoć po srednjoevropskom) napustila Europsku uniju, u najbitnijoj promjeni državnog kursa od gubitka svog carstva, nanoseći veliki udarac 70-godišnjim naporima da se iskuje europsko jedinstvo na ruševinama dva svjetska rata. Britanci su ako je suditi po snimcima na društvenim mrežama dočekali izlazak sa oduševljenjem.


Strah uslijed koronavirusa nastavio se širiti diljem svijeta! Do subote je od wuhanskog koronavirusa oboljelo skoro 12 hiljada ljudi, a 259 je preminulo - svi u Kini.

Kineska novinarka Huizhi Chen iz Šangaja govorila je za Radiosarajevo.ba o istini i lažima o koronavirusu. Ovo je njezina priča...

Odbornici Skupštine opštine Drvar izglasali su inicijativu za smjenu načelnice opštine Drvar Dušice Runić iz SNSD-a, kao i smjene svih članova upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova i preduzeća, čiji je osnivač opština Drvar.

Crna Gora neće dozvoliti, bez obzira na namjeru Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih pomagača, da se od države napravi neka pravoslavna džamahirija, poručio je predsjednik Liberalne partije Andrija Popović i ocijenio da se uglavnom nezakonitim litijama ugrožava javni interes.

Teška saobraćajna nesreća dogodila se na magistralnom putu M-6 Grude – Ljubuški. Kako se neslužbeno saznaje, u nesreći su sudjelovali kamion i dva putnička automobila. Više osoba je teže povrijeđeno, a u izvlačenju sudjeluju i vatrogasci.

Poslovnica JU Apoteka na Baščaršiji polupana je proteklog vikenda. Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo policija je u četvrtak je 30. januara u 16 sati uhapsila A. G. koji je rođen 1982. godine u Sarajevu, zbog sumnje da je počinio krivično djelo "Oštećenje tuđe stvari".

Klub Naše stranke na sjednici Gradskog vijeća je glasao protiv Izmjene i dopune Regulacionog plana Kvadrant C1 - Marijin Dvor.

Samir Fazlić: Kvadrant C1 je SDA-ov pucanj u pluća Sarajeva

Klub Naše stranke na sjednici Gradskog vijeća je glasao protiv Izmjene i dopune Regulacionog plana Kvadrant C1 - Marijin Dvor. Predsjednik kluba Samir Fazlić navodi da je sama činjenica da se krajem januara u Gradskom vijeću Sarajeva, Grada čiji je zrak najzagađeniji na svijetu, glasa za izgradnju novih nebodera koji će dodatno pogoršati stanje jasno govori da je gradskoj administraciji više stalo do profita investitora nego do zdravlja građana.

Dvije osobe za kojima je Gorska služba spašavanja Sarajevo tragala na području sela Lukomir pronađene su.

Nastavili smo sa objavljivanjem knjige 'Tragom drevnih Bošnjana - bosanska država i nacionaln(i) identiteti kroz historiju' čiji su autori Taner Aličehić i Đenan Galešić. 

 

Prenijeli smo rekonstrukciju kobnog leta u kojem su stradali Kobe Bryant, njegova kći Gianna i šestero drugih putnika.

Supruga Kobea Bryanta, Vanessa, poslala je poruku na Instagramu nakon prve utakmice LA Lakersa poslije smrti njenog muža i kćerke Gianne, na kojoj su odali počast stradaloj legendi košarkaškog sporta i njegovoj kćerkici.

Sve o tragediji koja je potresla svijet čitajte OVDJE.  

Američki košarkaš Michael Mike Hall koji igra u Italiji, u ekipi Ferrare, doživio je tešku saobraćajnu nesreću.

Virus ubija - (Nedjelja, 2. februar)

Prvi smrtni slučaj od epidemije wuhanskog koronavirusa izvan Kine zabilježen je na Filipinima, gdje je preminuo 44-godišnjak iz kineskog grada Wuhan, u kojem se upravo virus u decembru prošle godine i pojavio.

Zabilježen prvi smrtni slučaj od koronavirusa izvan Kine: Do jutros 305 umrlih

Prvi smrtni slučaj od epidemije wuhanskog koronavirusa izvan Kine zabilježen je na Filipinima, gdje je preminuo 44-godišnjak iz kineskog grada Wuhan, u kojem se upravo virus u decembru prošle godine i pojavio. Filipinske vlasti priopćile su da je muškarac umro u subotu nakon razvoja teške upale pluća, a riječ je o prvom smrtnom ishodu od wuhanskog koronavirusa zabilježenom u više od 20 zemalja svijeta, osim Kine.

Nakon nove mutacije koronavirus mogao bi se širiti s jedne na drugu osobu probavnim sistemom, prenijela je u nedjelju kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na kineske medicinske izvore.

Guo Đing živi u Wuhanu, kineskom gradu u samom srcu epidemije novog virusa koji je zabrinuo svijet. Prenijeli smo dio njegovog dnevnika koji je odjeknuo svijetom.

Jedan muškarac iz Osijeka u izolaciji je i testiraju ga na koronavirus.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourg odbio je zahtjev beogradskog odvjetničkog ureda Radić da se Crnoj Gori zabrani provođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Sud u Strasbourgu odbio zabranu provođenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Europski sud za ljudska prava u Strasbourg odbio je zahtjev beogradskog odvjetničkog ureda Radić da se Crnoj Gori zabrani provođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Sud u Strasbourg odbio je zahtjev kojeg je odvjetnički ured Radić podnijela je 27.

Prisjetili smo se godišnjice smrti jednog od najvećih bh. pjesnika, Alekse Šantića... 

Ali i ukazali na aktuelene pokušaje političkih manipulacija s njegovim imenom.

Policijska uprava Banja Luka podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Davora Dragičevića i još dvanaest osoba, zbog čega bi se trebali naći pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci 7. februara.

U sarajevskoj ulici Marka Marulića došlo je do razbojništva, kada je mladić opljačkao A.K. iz Sarajeva.

Podsjetili smo kako je Josip Broz Tito govorio o Bosni...

Naša Jasmina Ćebo nastavila je serijal o starim bosanskim gradovima...

Kameni stražar na Hrčavki: Tajnoviti srednjovjekovni grad u BiH

Tvrđava Tođevac smještena je na lijevoj obali rijeke Hrčavke naspram Milinklada na sjevernoj granici Nacionalnog parka Sutjeska na strmim liticama koje se iznad rijeke dižu i do oko 1.000 metara visine. Ta visina ukazuje na rani srednji vijek kao vrijeme njegovog nastanka. Cjelokupan razvoj tvrđave smješta se u kraj 14.

Ono što se ovog vikenda dešavalo u Bavarskoj zaslužuje da se nađe u rubrici "vjerovali ili ne". Naime, u subotu 1. februara oko 22.40 sati policija Siegsdorfa je na autocesti A8 prema Salzburgu, u blizini Bergena, zaustavila VW Passat slovenskih registarskih tablica, piše Traunsteiner Tagblatt. Evo šta se dešavalo.

 

Poznati Srbijanac Novak Đoković i Austrijanac Dominic Thiem odigrali su finalni meč Australian Opena. Nole je pokazao zbog čega je jedan od najvećih tenisera svih vremena današnjom pobjedom. 

Vanessa Bryant, neutješna je nakon smrti njenog muža Kobea i kćerke Gianne. Mnoge je dirnula svojom novom objavom.

Fudbaleri Sarajeva u nedjelju su odigrali prvu kontrolnu utakmicu u Antaliji u okviru priprema za nastavak sezone, a protivnik je bila Desna Černigov, trenutno četvrtoplasirana ekipa Premijer lige Ukrajine. Susret u Antaliji je završen neriješenim rezultatom 0:0.

Novi Travnik, novi Pazarić? -  (Ponedjeljak, 3. februar)

Mervana Mujić, defektolog-logoped u Edukacijsko-rehabilitacijskom centru Duga Novi Travnik, na više adresa uputila je pismo u kojem informira nadležne o lošem stanju u ovoj javnoj ustanovi. Pismo je nakon slučaja 'Pazarić' ponovo uznemirilo BiH.

 

U težoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na magistralnom putu M-4, Lukavac – Gračanica, u blizini Lukavca, a u kojoj su učestvovali BMW i kamion, povrijeđena je jedna osoba. I kamion i automobil sletjeli su sa ceste

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres imenovao je Zlatana Milišića iz Bosne i Hercegovine stalnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u  Tanzaniji, uz odobrenje vlade domaćina.

Održana je sjednica državnog Predsjedništva kojoj su prisustvovali predsjedavajući Željko Komšić, te članovi Milorad Dodik i Šefik Džaferović

Donijeli smo priču o bosanskoj čovječijoj ribici koja je toliko lijena da se nije pomjerila sedam godina.

Mladi iz Gradačca napravili su nešto hvale vrijedno, što će pomoći socijalno ugroženim građanima. Na dva lokaliteta u gradu danas su postavili limene kutije u koje će građani moći ostaviti konzerviranu i drugu nekvarljivu hranu, kako i odjeću.

Roditelji mladih planinara, mladića i djevojke koji su u noći sa subote na nedjelju pronađeni i evakuisani s područja Lukomira na planini Bjelašnici, javno su se zahvalili svim učesnicima akcije spašavanja.

Simpatična situacija desila se jučer kada je srbijanski teniser Novak Đoković davao izjavu australijskim novinarima poslije finalnog meča Australian Opena, u kojem je savladao Dominica Thiema. 

 

Tragedija u Cazinu - (Utorak, 4. februar)

U organizaciji Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini (MRV BiH) u Jevrejskoj općini u Sarajevu održana je molitva za sve žrtve proteklog rata u BiHMolitve su predvodili reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, uzoriti kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović i Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo.

Video koji kruži društvenim mrežama, a koji je snimljen u bolnici u Wuhanu, gradu koji je epicentar epidemije koronavirusa 2019-nCov, prilično je uznemirio cijeli svijet.

Stranka demokratske akcije (SDA) objavila je definitivna imena svojih sedam ministara u novoj Vladi Kantona Sarajevo.

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo poziva građane i političke subjekte koji participiraju u Gradskom vijeću grada Sarajeva da se usprotive namjeri SDA i njenog gradonačelnika Abdulaha Skake da ukinu 6. april kao Dan Grada Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva je ubrzo odgovorio na prozivke.

U mjestu Lojićka kod Cazina u utorak se dogodila saobraćajna nesreća s tragičnim posljedicama. U nesreći je, kako su javili lokalni mediji, učestvovalo vozilo autoškole Golf VI i teretno vozilo-kamion. Stradala je 18-godišnja Amina Beširević, učenica Druge srednje škole u ovom gradu, koja se spremala za vozačku obuku.

Stravična nesreća na bh. cestama: U potpunosti smrskan Golf autoškole

Poznat identitet djevojke koja je stradala u nesreći u Cazinu

Vrlo brzo su saopćeni uzroci nesreće koja je potresla BiH. Naime, neprilagođena vožnja i klizav kolovoz uzroci su teške saobraćajne nesreće kod Cazina.

Stigli prvi rezultati istrage nesreće u Cazinu u kojoj je poginula Amina Beširević

Neprilagođena vožnja i klizav kolovoz uzroci su teške saobraćajne nesreće koja se dogodila proteklog utorka u popodnevnim satima u mjestu Lojićka, nadomak Cazina, kada je smrtno stradala 18-godišnja Amina Beširević. Kako nas je informisao portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić, prvi rezultati vještačenja s lica mjesta pokazali su da je krivac vozač teretnog kamiona, koji brzinu svog vozila nije prilagodio uslovima i stanju puta.

Na Marijin-Dvoru u Sarajevu, iza Uniticovih nebodera, gradit će se poslovni objekat MGT Marija Green Tower. Evo o čemu se radi..

Dugo najavljivani snijeg stigao je u Bosnu i Hercegovinu. Snijeg je stigao praćen olujnim vjerom i kišom.

Glavni grad Bosne i Hercegovine u poslijepodnevnim satima zahvatilo je snažno nevrijeme. U sarajevskim naseljima poplavljene su glavne saobraćajnice i otežan je saobraćaj, a na Čengić Vili na parkingu ispred stambenih zgrada, stablo palo je na putničko vozilo i nanijela materijalnu štetu.

Započela je isplata penzija za mjesec januar u Federaciji BiH.

Živi se sve teže. Potrošačka korpa u Bosni i Hercegovini u januaru je bila skuplja nego u decembru, a plaće su bile niže.

Istraživali smo je li neurohirurgija u BiH u dobrim rukama?

Novinar i kolumnista Dragan Bursać komentarirao je novoizgrađeni Islamski centar u Ljubljani u čijem sastavu je i džamija.

 

Da li su lažni profili koji sadrže neko lažno ime, ali samo ime ne i slike, na društvenim mrežama grijeh? Bilo je to jedno od pitanja upućeno Islamskoj zajednici koje je privuklo vašu veliku pažnju.

Prva predstavnica Jugoslavije na Euroviziji Ljiljana Petrović preminula je u Novom Sadu. Bila je prva predstavnica Jugoslavije na Evroviziji.

Već danima glavnim gradom Bosne i Hercegovine kruži priča da će Izet Hajrović pojačati FK Sarajevo. Dolazak nogometaša Dinama u redove aktuelnog prvaka BiH bio bi najveći transfer u povijesti Premijer lige. Međutim, sve špekulacije okončao je sam Hajrović. 

Transfer rok za klubove u Premijer ligi BiH završava do sredine februara, a kako igrači mijenjaju sredine, naš Omer Kavazović prisjetio se najvećih transfera iz elitnog razreda našeg nogometa.  

 

Situacija u Barceloni je katastrofalna. Prema tvrdnjama lista AS u svlačionici katalonskog kluba ogromni su problemi, a čak je došlo i do tučnjave između dva važna nogometaša.

Pamtiš li Markale? - (Srijeda, 05. februar) 

Brojne delegacije, članovi porodica stradalih i Sarajlije odale su počast za 68 ubijenih sugrađana u masakru koji 5. februara 1994 dogodio na pijaci Markale. 

Ovim tužnim povodom snažan tekst ispisala je naša Lana Ramljak.

 

Tim povodom je u Narodnom pozorištu održana zajednička sjednica Skupštine KS i općinskih vijeća na kojoj su prisutni odali počast žrtvama masakra na Markalama, a obilježio ju je govor potresenog čovjeka kojeg je naljutilo to što se o žrtvama priča o "nastradalim", a ne kao osobama koje su ubili agresori koji su Sarajevo držali četiri godine pod opsadom.

Sjećanje na ubijene na Markalama: Zašto je ijedan ubijeni Sarajlija bio kriv agresoru?

Incident na komemorativnoj sjednici: "Niko da kaže ko nas je pobio"

Nastavak bure na komemorativnoj sjednici: Čovjek se obratio i za govornicom

U Sarajevu je održana pres-konferencija predsjedavajućeg i člana Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Dženana Đonlagića i Zlatana Begića, na kojoj je bilo riječi o Prijedlogu amandmana na Ustav BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje će biti upućene u parlamentarnu proceduru.

Drama u  Kongresu Sjedinjenih Američkih Država. Američki predsjednik Donald Trump održao je govor o stanju nacije. Bilo je to i prvi put da se predsjednik našao licem u lice s predsjednicom parlamenta Nancy Pelosi, najviše rangiranom političarkom iz redova demokrata, otkako je najavila da će se protiv njega pokrenuti proces opoziva. Predao joj je kopiju  govora, ali nije se s njom rukovao iako je ona pružila ruku. U znak protesta Pelosi je poderala je kopiju govora...

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa poderala kopiju Trumpovog govora

Naša je nacija snažnija nego ikada prije, rekao je u utorak, 4. februara, američki predsjednik Donald Trump, hvaleći u govoru o stanju nacije ekonomsko stanje u zemlji i svoje rezultate. Trump je započeo govor o stanju nacije pred oba doma Kongresa rekavši da je prije tri godine pokrenut "veliki američki povratak", naznačivši da će State of the Union posvetiti ekonomskim pitanjima.

Tri osobe su poginule, dok ih je 179 povrijeđeno u avionskoj nesreći koja se desila u srijedu, 5. februara.

Istanbul: U avionskoj nesreći poginule tri osobe

Istanbul: Avion izletio s piste tokom slijetanja

Avion izletio s piste: Stigle i prve zvanične informacije iz Istanbula

Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke napali su fizički aktiviste nevladinih organizacija prije početka promocije knjiga lidera radikala Vojislava Šešelja u zgradi Opštine Stari grad u Beogradu.

Bosna i Hercegovina i Krajina su okovani tugom nakon što se proširila vijesti da je u jučerašnjoj stravičnoj saobraćajnoj nesreći kod Cazina poginula 18-godišnja Amina Beširević, maturantica Druge srednje škole u Cazinu.

 

Brojni prijatelji, saborci i rodbina su se oprostili od Samira Repuha inače penzionisanog pripadnika Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“.

Preminuo je Samir Repuh: „Laste“ se opraštaju od još jednog saborca

BiH se danas oprašta od svog heroja Samira Repuha, legendarnog člana "Lasta"

U Sarajevu je u organizaciji Instituta Ibn Sina održana tribina "Dogovor stoljeća" i budućnost Palestine o načinu postizanja ovog sporazuma.

Objavili smo koja su imena bila najpopularnija u protekloj 2019. godini.

Ovo su bila najpopularnija imena u FBiH u 2019. godini

Iako još nije javno objavljeno koja su to bila najpopularnija imena koja su roditelji u FBiH davali djeci u prošloj godini, Federalni zavod za statistiku dostavio nam je najčešće davana imena u periodu od 1. januara do 18. decembra. Tako je u prošloj godini najpopularnije žensko ime u FBiH bilo Sara, a najpopularnije muško ime bilo je Amar.

Sjećanje na Denisa i ostalu djecu - (Četvrtak, 06. februar)

Još jedna tužna godišnjica obilježit će se ovu subotu, 8. februara u Sarajevu. Suze majke, sestre i oca ubijenog Dženana Memića, stvaraju nam osjećaj gorčine, jer nas se tiču. Njihova borba za istinu i pravdu borba je svih nas, borba je za Bosnu i Hercegovinu.

 

Navršila se 12. godišnjica od ubistva Denisa Mrnjavca, sarajevskog srednjoškolca, 16-godišnjeg dječaka čiji su život na brutalan način u tramvaju kod Tehničke škole ugasili njegovi vršnjaci Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić.

Podsjetili smo na svu našu djecu koja su, nažalost, na tragičan način napustila ovaj svijet.

O napadu na nju i aktiviste nekoliko organizacija uoči promocije knjige ratnog zločinca Vojislava Šešelja za Radiosarajevo.ba je govorila Nataša Kandić.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova naše zemlje, Bisera Turković, na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Michaela Pompea, prisustvovala je radnoj večeri povodom uspostave Alijanse za slobodu vjera.

Od kraja januara u toku je velika američka vojna vježba, usaglašena s NATO-om - Obrana Europe 20 (Defender Europe 20), prenosi Deutsche Welle.

Prenijeli smo dramatičnu ispovijest iz samog epicentra virusa koji je prestravio svijet.

Povodom završetka izgradnje Muslimanskog kulturnog centra, odnosno džamije u Ljubljani, za Radiosarajevo.ba je govorio muftija ljubljanski dr. Nedždd ef. Grabus.

Komšija koji pali roštilj na balkonu, istresa smeće ili ćilim s prozora, pušta glasnu muziku... sarajevska je realnost... Naš Benamin Turković istraživao je šta je sve kažnjivo po važećim propisima.  

Zakoni u Sarajevu: Kažnjivo je kucanje na vrata, grudvanje, gatanje...

Komšija koji pali roštilj na balkonu, istresa smeće ili ćilim s prozora, pušta glasnu muziku... sarajevska je realnost. S druge strane, „na papiru" sve to, i mnogo više od toga kažnjivo je po važećim propisima.

Iza dječaka Mehmeda Šabića iz Gračanice, koji je u BiH poznat pod nadimkom Meho Beton zbog odijela koje je nosio, ali i zbog ogromne snage, danas je i 18. operacija, koja je uspješno završena nakon sedam sati.

Skupština Kantona Sarajevo je 19. novembra prošle godine odlučila prodati zelenu površinu privatnom investitoru na Marijin-Dvoru koji namjerava graditi neboder. Protiv odluke je bio samo nezavisni zastupnik Damir Nikšić.

Kantonalnom javnom preduzeću Toplane Sarajevo, zaključno s jučerašnjim danom, preduzeća, državne institucije, udruženja duguju više od 90 miliona KM za grijanje. Obznanjena je lista onih koji najviše duguju.

Automobili u Bosni i Hercegovini su problem. Mnogo ih je, stari su i neracionalno ih koristimo. O (ne)racionalnosti korištenja motornih vozila za portal Radiosarajevo.ba je govorio saobraćajni inžinjer profesor doktor Igor Marković. Priču je donio naš Benjamin Redžić. 

Zakoni u Sarajevu: Kažnjivo je kucanje na vrata, grudvanje, gatanje...

Komšija koji pali roštilj na balkonu, istresa smeće ili ćilim s prozora, pušta glasnu muziku... sarajevska je realnost. S druge strane, „na papiru" sve to, i mnogo više od toga kažnjivo je po važećim propisima.

Na terenu sarajevskog FIS-a u četvrtak se desio smrtni slučaj.

Ispred Islamskog centra na Ostrošcu, klanjana je dženaza Amini Beširević, učenici Druge srednje škole u Cazinu, koja je izgubila život u tragičnoj saobraćajnoj nesreći dok je bila na vozačkoj obuci.

Društvenim mrežama širi se video na kome političar iz Zenice Mensud Keleštura (A-SDA) iz podruma jedne zgrade u tom gradu iznosi staro željezo i utovara ga u kombi. Otkrili smo i drugu stranu ove priče.

Najbolji teniser Bosne i Hercegovine Damir Džumhur je ove sedmice nastupio na ATP turniru u francuskom Montpellieru, gdje je kroz kvalifikacije izborio nastup u glavnom žrijebu.

Elvedina Muzaferija, najbolja skijašica Bosne i Hercegovine, nastupila je na utrci spusta u okviru Europa Cupa u italijanskoj Pili i tako osvojila svoje prve bodove u ovoj disciplini ove sezone.

 

 Zaustavljen nasrtaj na državu -(Petak, 07. februar)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u petak na 117. plenarnoj sjednici svojom odlukom spriječio novi pokušaj nasrtaj institucija RS na državnu imovinu.

 Vrijeme je stalo za porodicu Memić, 8. februara 2016. godine. Dženan je te večeri prije četiri godine šetao sa svojom djevojkom, a sedam dana kasnije preminuo je u bolnici. Imao je 22 godine. 

Ovo je njihova priča.

 

Film 22: Priča o Dženanu Memiću i borbi za istinu i pravdu  

Inače, protesti grupe Pravda za Dženana Memića danas će biti održani po 19. put.

 Komentirali smo najavu odlaska Dragana Čovića u Rusiju.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine pravosnažno je oslobodilo svih optužbi Tužilaštva BiH Ahmeta Sejdića, bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije RBiH (ARBiH) i heroja odbrane Goražda.

Povodom preseljenja na Ahiret srebreničke majke, heroine Fate Alispahić, rođene Mehmedović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine dr. Melika Mahmutbegović uputila je telegram saučešća njezinim unučadima i ostalim članovima porodice Alispahić.

 Melika Mahmutbegović povodom smrti srebreničke majke Fate: Bila je istinska heroina

Policija je u Laktašima uhapsila muškarca (25) zbog sumnje da je imao seksualne odnose sa djevojčicom (13).

U Muslimanskom kulturom centru u Ljubljani u petak je obavljena prva džuma-namaz, na radost brojnih muslimanskih vjernika.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka uhapsili su J.K. zbog počinjenog prekršaja tuča i fizički napad. Nadležnoj policijskoj stanici oštećeni je prijavio da je u banjalučkoj ulici Knjaza Miloša fizički napadnut od osobe J.K.

Plan nadležnih u Sarajevu je napraviti sedam nebodera. Posljednji za koji je javnost saznala je onaj na Marijin-Dvoru. Planirani objekti su udaljeni svega nekoliko kilometara jedni od drugih. Namjera je da se grade na atraktivnim lokacijama u općinama Centar i Novo Sarajevo.

 Sarajevo leti u visine: Sedam novih nebodera na atraktivnim lokacijama

Na ovaj problem svojom kolumnom ukazao je i naš Zija Dizdarević.

Simboličnim puštanjem 36 golubova pismonoša ispred Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu počeo je cjelodnevni program otvaranja 36. Međunarodnog festivala "Sarajevska zima 2020", dok će festival zvanično biti otvoren večeras na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo.

 

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar u petak navečer premijerno je izvedena predstava ''Huzur'' autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne.

Prisjetili smo se kako su prije 36 godine u Sarajevu su počele 14. Zimske olimpijske igre. Glavni grad Bosne i Hercegovine od 8. do 19. februara 1984. bio je domaćin tada najveće sportske manifestacije u svijetu. Sarajevo je te 1984. ugostilo najbolje takmičare u zimskim sportovima.

 Prošlo je 36 godina: Sjećanje na olimpijsku bajku iz Sarajeva i 1984. godinu

Naš Jusuf Nurkić ponovo je napravio gestu koju su hvalili američki mediji.

Navršilo se 30 godina od još jednog velikog duela Bosne. Riječ o posljednjem velikom europskom uspjehu Bosne, odiseji koja je okončana plasmanom u polufinale tada jakog Kupa Radivoja Koraća u sezoni 1989-90.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije