Predivna noć u Domu mladih na Sedmici italijanske kuhinje u BiH
Sjajno je večeras bilo u Domu mladih u Sarajevu na svečanosti Sedmice italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini, koja je počela u ponedjeljak, 14. novembra i traje sve do subote, 19. novembra.
Kuhari su večeras zajedno sa zvijezdom bosansko-hercegovačke kuhinje Miranom Karićem prikazali pripremu puljskih jela uživo, pozivajući i same goste da aktivno učestvuju u pravljenju hrane, ali i degustaciji vrhunskih italijanskih vina.
U okviru Sedmice italijanske kuhinje, kuhari iz italijanske Puglie putuju gradovima Bosne i Hercegovine u kontekstu manifestacija koje organizuje Ambasada Italije, tako da će pripremati tradicionalna jela svoje, regionalne kuhinje u Mostaru, Banjoj Luci, Jahorini i, naravno, Sarajevu.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Za sve gurmane i hedoniste: Sedmica italijanske kuhinje u BiH
Manifestaciji u Domu mladih večeras je prisustvovao i ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza, koji je imao priliku da se druži sa svakim gostom koji je večeras stigao da podrži Sedmicu italijanske kuhinje.
„Sedmica italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini“ – izjavio je ambasador Marco Di Ruzza za portal Radiosarajevo.ba – jedna je od najpraćenijih i najomiljenijih izložbi bosanskohercegovačke javnosti među onima koje naša ambasada organizuje u cilju promocije italijanske kulture, Made in Italy i italijanski stil života.
Za nas Italijane, gastronomija nije samo uživanje u dobroj hrani već to znači umjetnost, kultura, historija, to znači otkrivanje teritorija i naroda, stvaranje mostova i prevladavanje barijera, inovacije na tragu tradicije.
Veliki protagonista ove godine je regija Puglia koju smo odabrali za partnera za sve događaje. Puglia savršeno spaja prekrasne turističke atrakcije s jednako izvanrednom i raznolikom kulinarskom ponudom. Tim profesionalnih kuhara iz Unione Cuochi regije Puglia od 14. novembra bosanskohercegovačkoj javnosti širom zemlje predstavlja puljske gastronomske delicije.
Tema ovogodišnjeg izdanja revije - nastavio je Di Ruzza - je "Družljivost, održivost i inovativnost": želimo da pokažemo da je moguće kreirati kuhinju odličnog ukusa i najvišeg kvaliteta, koja su na tržištu.
Veoma smo zadovoljni ishodom do sada organizovanih događaja zajedno sa puljskim kuharima. Konkretno, na događaju u Domu mladih u četvrtak 17. novembra, imali smo više od 700 posjetilaca, uz veliko učešće vlasti, kolega iz međunarodne zajednice, predstavnika civilnog društva, predstavnika svijeta komunikacija.
“Zabava sastavljena od dobre hrane, zanimljivih razgovora i puno radosti za užitak druženja. Ukratko, pravo italijansko slavlje”, zaključio je ambasador Italije u BIH Marco De Ruzza za Radiosarajevo.ba.
Od događaja koji nas čekaju u naredva dva dana, vrijedi izdvojiti zanimljivu inicijativu posvećenu historiji tjestenine: interaktivnu konferenciju, čiji će kustos biti prof. Stefano D'Atri, a održat će se u petak, 18. novembra, u Sarajevu u hotelu Europa, na kojoj će učesnici moći saznati o porijeklu i razvoju najpoznatijeg i najomiljenijeg jela italijanske kuhinje.
Projekt je, kao i svake godine, podržala Ambasada Italije u Sarajevu, u saradnji sa nadležnom Agencijom za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih poduzeća (ICE).
Ne propustite još dvije prekrasne noći
Do kraja Sedmice italijanske kuhinje u BiH ostale su još dvije prekrasne noći, sa bogatim sadržajem za sve koji su zaljubljeni u italijanska jela i vina.
Detaljan program izdanja za 2022. godinu Sedmice italijanske kuhinje u Bosni i Hercegovini nalazi se na sljedećem linku: Program Sedmice italijanske kuhinje u BiH.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.