Potresan apel stručnjaka: Spasimo bijele rode, masovno stradaju u ovom dijelu BiH

1
Fena
Potresan apel stručnjaka: Spasimo bijele rode, masovno stradaju u ovom dijelu BiH
Foto: Facebook / Rode u blizini Sarjaeva

Ornitološko društvo "Naše ptice" uputilo je apel nadležnim za zaštitu bijelih roda (Ciconia ciconia) koje se u poslijednjih nekoliko dana masovno okupljaju u mjestu Ramići kod Banja Luke, zaustavljajući se da odmore prije odlaska na seobu.

Na ovom području je trenutno prisutno više od stotinu ptica iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih evropskih zemalja. Prema nepotpunim podacima u 2024. godini u okviru 8. međunarodnog cenzusa bijele rode članovi Ornitološkog društva "Naše ptice" registrovali su oko 85 lokacija gnježđenja roda i oko 260 izleglih mladih.

"Nažalost, na prostoru Ramića, ali i većeg dijela Bosne i Hercegovine, električni vodovi i stubovi nisu pravilno postavljeni ni izolirani, i ne predstavljaju tzv. Bird friendly okruženje. U Ramićima i okolini od posljedica strujnog udara svaki dan strada po nekoliko jedinki. Trenutno samo na jednom mjestu stoji oko 10 stradalih ptica koje niko nije pokupio i mogući su izvor zaraze", navode iz Ornitološkog društva 'Naše ptice'.

U Jadranu se pojavila riba kakvu nikad prije niste vidjeli: "Ako je uočite, obavezno nam javite!"

U Jadranu se pojavila riba kakvu nikad prije niste vidjeli: "Ako je uočite, obavezno nam javite!"

Usljed nepostojanja timova koji bi djelovali na najkritičnijim mjestima, a kapaciteti Ornitološkog društva Naše ptice i drugih nevladinih organizacija su limitirani, iz Društva ističu da niko od nadležnih ne želi da pristupi rješavanju ovog problema. Također, neke od jedinki koje su povrijeđene nema ko da prihvati, i ostavljene su da uginu.

"Mi kao nevladina organizacija nismo u prilici primiti veći broj ptica zbog nedostatka prostora, a niti u jednom BH entitetu, iako je zakonska obaveza, do dan danas nisu podignuta prihvatilišta za povrijeđene ptice", navodi se u saopćenju. 

Bosna i Hercegovina, i pored više puta pokrenute incijative, je jedna od rijetkih zemalja koja nije potpisala AEWA deklaraciju o migratornim vrstama, koja između ostalog nameće i obavezu reagovanja u ovakvim situacijama.

Puna gnijezda blizu Sarajeva: Rode odgajaju nove generacije

Puna gnijezda blizu Sarajeva: Rode odgajaju nove generacije

Ornitološko društvo "Naše ptice" poziva Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nadležna entitetska ministarstva nadležna za oblast zaštite prirode i veterinarstva, Republički zavod za zaštitu kulturnog i prirodnog nasljeđa RS, Elektroprivrede i Elektroprenos RS i BiH da svako u svojoj nadležnosti priđu rješavanju ovog problema, u smislu da se makar na najkritičnijim pozicijama izoluju elektroprovodnici mjesta koji predstavljaju opasnost za stradanje ptica.

U sapćenju se navodi da pored Ramića, dobivaju pozive i iz drugih mjesta gdje se javljaju povrijeđene rode (Odžak, Modriča i dr.) te pozivaju veterinare i građanstvo da se uključe u akcije pomoći ovim pticama. 

"Konačno pozivamo, da po okončanju ove krize, i odlaska ptica ka jugu, najdalje u narednih 15 dana pristupi izradi Akcionog plana za bijelu rodu u BiH i entitetima koji bi okupio sve mjerodavne aktere i da se po uzoru na Mađarsku pripremi aplikacija za veliki projekat prilagodbe visoko i niskonaponske mreže potrebama ptica. Ova sredstva se sigurno mogu obezbjediti od EBRD i drugih evropskih finansijera", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije