Aktivisti objavili snimak: Apokaliptični prizori Neretve u gornjem toku

2
Radiosarajevo.ba
Aktivisti objavili snimak: Apokaliptični prizori Neretve u gornjem toku
Foto: Kolaž / Zagađena Neretva

Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT objavila je na platformi X (bivši Twitter) snimak zagađene rijeke Neretve.

"Apokaliptični prizori Neretve u gornjem toku: HE Ulog kao ekološka bomba?! 

Postoji realna opasnost da ćemo mi biti posljednja generacija koja je zapamtila ljepotu i osjetila čari Neretve, uz Unu, najljepše bosanskohercegovačke rijeke", napisali su uz snimak.

U bh. gradu zabilježena tri ugriza zmija otrovnica u jednom danu

U bh. gradu zabilježena tri ugriza zmija otrovnica u jednom danu

Na poziv lokalnog stanovništva, posjetili su gradilište kontroverzne hidroelektrane (HE) 'Ulog' kod Kalinovika i zabilježili užasavajuće prizore probnog punjenja akumulacije i zamućene i neprepoznatljive Neretve neposredno ispod brane visine 53 metra.

"Još jednom napominjemo da je sigurnosni rizik ovog projekta najviše izražen među stanovništvom koje živi nizvodno, s obzirom na to da se projekat HE 'Ulog' realizuje na lokalitetu s izuzetno nestabilnom geologijom tla. Naselje Ulog se na seizmičkoj karti nalazi u okviru izoseiste 8 stepeni MCS što ukazuje da je područje podložno razornim zemljotresima.

Neretva krvari i poziva upomoć: Sjajna Lana Pudar podržala borbu za spas smaragdne rijeke

Neretva krvari i poziva upomoć: Sjajna Lana Pudar podržala borbu za spas smaragdne rijeke

Vlasti na svim nivoima i investitor EFT, u vlasništvu kontroverznog biznismena Vuka Hamovića, svjesno su ignorisale preporuke Bernske konvencije u vezi ovog projekta, kao i sigurnosni rizik koji nosi izgradnja ove ekološke bombe, dok je nedavno Vrhovni sud RS odbio još tužbu Zeleni Neretva Konjic protiv ekološke dozvole za HE 'Ulog'.

Situacija jeste teška, projekat je u poodmaklom, završnom stadiju, ali od Neretve ne smijemo i nećemo odustati! 'Zeleni Neretva Konjic' nastavit će pravnu borbu na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, dok Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine postupa po ovom slučaju i uskoro očekujemo konkretne informacije o njihovim aktivnostima", dodali su. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije