Puna gnijezda blizu Sarajeva: Rode odgajaju nove generacije

1
Radiosarajevo.ba
Puna gnijezda blizu Sarajeva: Rode odgajaju nove generacije
Foto: Facebook / Rode u blizini Sarjaeva

Facebook stranica Birds od Sarajevo podijelila je fotografije roda u blizini Sarajeva. 

Rode su u blizini Sarajeva napravili tri gnijezda: u Podromaniji, Kuli i Han Kramu. Na ovim lokacijama ukupno je zabilježeno 10 mladunčadi.

Rode izgledaju zdravo i u dobroj formi, a sada je period kada ih roditelji podučavaju letenju, lovu i drugim osnovnim navikama za preživljavanje. 

Parkirao se gdje ne treba: Vlasnik kuće se osvetio vozaču, pogledajte koju mu je poruku ostavio

Parkirao se gdje ne treba: Vlasnik kuće se osvetio vozaču, pogledajte koju mu je poruku ostavio

Bijela roda (lat. Ciconia ciconia) je ptica selica koja ima dug i crven kljun, dugačak vrat i duge, crvene i tanke noge. Perje joj je bijele boje. Ženka i mužjak ne razlikuju se s obojenošću. Staništa su joj područja uz močvare, poplavne livade i vlažne šume. Let joj je spor. Glasa se klepetanjem. Hrani se različitim malim životinjama, kao što su kukci, svime onim što može uloviti.

U aprilu i maju savija veliko gnijezdo u krošnji stabla ili na krovovima kuća kao i na visokim električnim stubovima. Najčešće ima pet jaja. Oba roditelja sjede na jajima i brinu se o mladima.

Bijela roda je široko rasprostranjena od Atlantske obale na zapadu do evropskih dijelova Rusije na istoku. Manji dio populacije gnijezdi se u centralnoj Aziji. Evropska populacija je podijeljena na zapadnu i istočnu preletnu populaciju koje migriraju preko moreuza Gibraltara i Bosfora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije