Simboli Blagaja koji očaravaju svijet: U srcu BiH čeka vas zadivljujuća priča prirode i historije

1
Radiosarajevo.ba
Simboli Blagaja koji očaravaju svijet: U srcu BiH čeka vas zadivljujuća priča prirode i historije
Foto: Kolaž / Blagaj

Blagaj, čarobni gradić smješten samo desetak kilometara južno od Mostara, zrači svojom jedinstvenom ljepotom, očaravajućom prirodom i bogatom historijom koja se osjeća u svakom kutku.

Centralna figura Blagaja je Vrelo Bune, jedno od najvećih i najljepših izvorišta u Europi, gdje voda izbija ispod 200 metara visoke okomite litice. Na vrhu ove litice stoji ruševina starog grada Herceg-Stjepana, posljednjeg vladara Hercegovine prije otomanske vlasti.

Ova prirodna pojava toliko je impresionirala turskog sultana da je naredio izgradnju predivne Derviške tekije pored Vrela Bune. Danas, ova tekija predstavlja najmističnije mjesto u Bosni i Hercegovini, sjedinjujući prirodu i arhitekturu, te služeći kao izvor islamske duhovnosti.

Na današnji dan prije 15 godina preminuo Michael Jackson: Po ovim stvarima ćemo ga zauvijek pamtiti

Na današnji dan prije 15 godina preminuo Michael Jackson: Po ovim stvarima ćemo ga zauvijek pamtiti

Derviška tekija u Blagaju simbolizira savršeno jedinstvo prirode i arhitekture, kao i duboku duhovnost sufi-bratstva koje se ističe asketizmom i predanošću vjeri. Njihova predanost vjerskim dužnostima predstavlja jednu od najmističnijih dimenzija islama, naglašavajući krajnje ovozemaljsko odricanje i neopozivu posvećenost.

Ovo mjesto bogato prirodnim ljepotama i duhovnim naslijeđem nastavlja privlačiti posjetitelje iz cijelog svijeta, nudeći jedinstveno iskustvo koje spaja historiju, kulturu i prirodu na neponovljiv način.

Blagaj 🇧🇦 #bosnaihercegovina #blagaj

Posted by Ljepša strana Bosne i Hercegovine on Saturday, March 23, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije