Sarajevo / Potpisan Ugovor o zakupu prostora u Zetri za potrebe Historijskog arhiva

19. 06. 2018. u 13:51:00 Fena

Shares: 33

U organizaciji ministarstava kulture i sporta te privrede Kantona Sarajevo potpisan je Ugovor između Kantonalnog javnog preduzeća "ZOI '84" i Javne ustanove Historijski arhiv Sarajevo kojim je predviđen zakup prostora u Zetri za potrebe Arhiva.

Ugovore su potpisali v.d. direktora "ZOI '84" Nevres Alispahić i direktor Historijskog arhiva Fuad Ohranović, a potpisivanju je prisustvovao i ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić.

Kurić je ovom prilikom kazao da je njegov cilj, od kada obnaša funkciju ministra, početi rješavati sve probleme koje je Arhiv dugo godina imao, naglasivši da se ipak nešto počelo od toga realizirati.

"Ugovorom je predviđen zakup prostora od 1.000 metara kvadratnih u Zetri za potrebe Arhiva. Nakon adaptacije koju će uraditi preduzeće "ZOI '84" do kraja 2018. godine, Historijski arhiv će se useliti u nove prostore, što će im omogućiti čuvanje arhivske građe po međunarodnim arhivskim standardima, a sve u cilju njenog očuvanja za buduće generacije", kazao je Kurić.

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović ističe da je posebno sretan što je došlo do realizacije ugovora na kojem se radi više od godinu dana.

"Po ovom ugovoru Historijski arhiv Sarajevo je dobio u zakup prostor u suterenu Zetre, gdje ćemo smjestiti jedan dio arhivske građe iz našeg depoa u kojem su uslovi kritični. Sada slijedi adaptacija tog prostora u skladu sa arhivskim standardima", kazao je Ohranović.

V.d. direktor "ZOI '84" Nevres Alispahić istakao je da je Ugovor na obostranu korist, te da to za "ZOI '84" predstavlja "dobru finansijsku injekciju koja je itekako potrebna ovom preduzeću".

NEMA KOMENTARA