Historijski arhiv priprema treće izdanje Bohoretinih rukopisa

Fena
Historijski arhiv priprema treće izdanje Bohoretinih rukopisa
/ Laura Papo Bohoreta
Laura Papo Bohoreta bila je najpoznatija spisateljica među bosanskim Jevrejima i jedna od najaktivnijih sarajevskih žena između dva svjetska rata.

Historijski arhiv Sarajevo u novoj 2017. godini planira, između ostalog, objaviti treće i zadnje izdanje knjige Bohoretinih rukopisa, rekao je u razgovoru za Fenu direktor ove institucice Fuad Ohranović.

Ohranović je na čelo Historijskog arhiva Sarajevo imenovan krajem aprila ove godine, a kaže kako je od početka njegovog mandata pa do kraja 2016. najviše vremena potrošeno na aktivnostima spašavanja Depoa Historijskog arhiva u Čadordžinoj ulici.

- Animirani su Vlada KS-a i Ministarstvo kulture i sporta KS-a koji rade na iznalaženju rješenja za ovaj permanentni problem s kojim se suočava naša ustanova. S tim u vezi, Arhiv je aplicirao na poziv Ministarstva kulture i sporta FBiH iz augusta 2016. za finansiranje projekata, te dobio 8.000 KM za zaštitu arhivske građe koja je pokretno dobro i nacionalni spomenik BiH - rekao je Ohranović. 

Dalje navodi da je u ovoj godini usvojen i novi Zakon o arhivskoj djelatnosti Kantona Sarajevo u čijem donošenju je aktivno učestvovao i Historijski arhiv Sarajevo. U povodu Međunarodnog dana arhiva, 9. juna, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci postavljena je izložba "Rukopisi Kur'ana" Historijskog arhiva Sarajevo, koja je imala znatan odjek u javnosti. Ista izložba postavljena je i u Kulturnom centru "Kralj Fahd" 19. decembra u povodu Međunarodnog dana arapskog jezika.

U povodu Dana državnosti BiH 25. novembra u Brusa-bezistanu otvorena je izložba fotografija "Iz sehare starog Sarajeva", a 8. novembra u Užicu je promovirano izdanje Rukopisi Laure Papo Bohoreta- knjiga 1.

- A 30. novembra u Akademiji nauka i umjetnosti BiH promovisana je knjiga 2 "Rukopisi Laure Papo Bohoreta". To je projekt koji radimo s Ambasadom Španije u BiH - rekao je Ohranović.

Za 2017. je najavio izdavanje treće i zadnje knjige Bohoretinih rukopisa, zatim gostovanje izložbe Rukopisi Kur'ana u Bursi. Ova izložba će biti u programu otvaranja rekonstruiranog kompleksa Muradija u sklopu koje se nalazi džamija sultana Murata II i njegovo turbe, te turbeta osmanskih prinčeva koji su tradicionalno ukopavani u tom kompleksu. Inače ovaj kompleks nalazi se na listi UNESCO-a.

- Za 2017. planiramo i izdavanje monografije o našoj Zbirci fotografija, koja će vjerujem biti dobro prihvaćena u javnosti. Također planiran je nastavak izložbe fotografija o starom Sarajevu, te njena gostovanja u BiH i regionu. 
A planiramo i gostovanje izložbi iz arhiva regiona oko kojih se trenutno dogovaramo- rekao je Ohranović za Fenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije