Laura Papo Bohorete: Promocija rukopisa sefardske spisateljice

Radiosarajevo.ba
Laura Papo Bohorete: Promocija rukopisa sefardske spisateljice
Večeras u 19:00 sati će biti upriličena promocija posebnog izdanja Historijskog arhiva Sarajevo, druga knjiga rukopisa Laure Papo Bohorete.

Promocija izdanja druge knjige rukopisa Laure Papo Bohorete iz fundusa Historijskog arhiva Sarajevo bit će upriličena na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Posebno izdanje Historijskog arhiva Sarajevo promovisat će ambasador Kraljevine Španije u BiH NJ. E. Juan Bosco Gimenéz Soriano i direktor Historijskog arhiva Sarajevo mr. sci. Fuad Ohranović, te prof. ssa. Cecilia Prenz Kopušar sa Univerziteta u Trstu, doc. dr. Edina Spahić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, g. David Kamhi, i arhivski savjetnik mr. sci. Sejdalija Gušić.

Jedna od kulturnih djelatnica bila je Laura Papo Bohoreta (1891- 1942.), sefardska spisateljica i prosvjetiteljica. Ugled i popularnost je stekla i pozorišnim komadima koje je pisala na ladinu - jeziku sefardskih Jevreja koji su živjeli i još uvijek žive u Sarajevu.

Svojim spisateljskim radom Laura Papo je htjela sačuvati od zaborava i potpune propasti one kulturne tekovine španskih doseljenika koje su s njima živjele, umirale i nestajale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije