Staro Sarajevo, ladino i život bosanskih Sefarda u filmu 'Spašen jezikom'

Radiosarajevo.ba
Staro Sarajevo, ladino i život bosanskih Sefarda u filmu 'Spašen jezikom'

Jevrejska općina Sarajevo poziva sve zainteresirane na projekciju filma Spašen jezikom. 

To je istinita priča o Morisu Albahariju, bosanskom Sefardu koji je odrastao u Sarajevu, i kome je znanje ladino jezika spasilo život tokom holokausta. 

Judeošpanjolski jezik ladino bio je maternji jezik mnogim sefardskim Jevrejima u BiH, no danas se, nažalost, govori sve rjeđe. Prije 2. svjetskog rata u Sarajevu je živjelo 12.000 Jevreja, a nakon oslobođenja bilo ih je samo 700. Današnja jevrejska populacija u Bosni i Hercegovini procjenjuje se na oko 1000 ljudi, od kojih većina živi u Sarajevu. 

Film će se prikazati u zgradi Jevrejske općine u Sarajevu, u utorak 19. januara u 19.00. 

Autori su u filmu je prikazali priču o sefardskoj zajednici i životu u starom Sarajevu, o jeziku kao dijelu kulturne baštine i identiteta, o muzici, o lijepim i bolnim uspomenama. U filmu se pojavljuju i malobrojni preostali izvorni govornici ladina u Sarajevu, kao i izvođači tradicionalne sefardske muzike i sevdaha. 

Ovaj film autorâ Susanne Zaraysky i Bryana Kirschera pomalo je nostalgičan pledoaje u korist suživota i koegzistencije u BiH. 

Ulaz na projekciju je slobodan, a film traje 53 minute. Nakon filma predviđena je diskusija s glavnim akterom Morisom Albaharijem.  

Pogledajte insert iz ovog filma: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije