Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila Igalo: Cijena sladoleda će vas iznenaditi

15
N. Žunić
Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila Igalo: Cijena sladoleda će vas iznenaditi
Foto: Radiosarajevo.ba / Igalo, Crna Gora

Igalo je grad na crnogorskoj Jadranskoj obali, koji godišnje posjećuje na hiljade turista, a dobar dio dolazi iz Bosne i Hercegovine. 

Ovo mjesto koje je od Sarajeva udaljeno nekih 246 kilometara jedno je od najpopularnijih destinacija za mnoge turiste, kako iz Bosne i Hercegovine i regije, tako iz Europe. Svake godine Igalo posjeti hiljade turista, a tu se našla i ekipa portala Radiosarajevo.ba

Ono što je posebno interesantno, i ono što je nas posebno iznenadilo, jeste da je Igalo cijenama mnogo ispod nivoa ostalih gradova na Jadranu, bilo u Hrvatskoj ili u Crnoj Gori. Naravno, i u ovom gradu možete naći mjesta za one s dubljim džepom, ali su prosječne cijene nešto što bi vidjeli na Jadranu prije nekoliko godina. 

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Tako se cijene smještaja za august, za dvije odrasle osobe u dužini od sedam dana, kreću od 411 KM, pa sve do 25 hiljada KM, što bi platili za luksuznu vilu s pet soba, veliku oko 540 kvadratnih metara. Prosječna cijena, prema popularnoj stranici Booking.com, kreće se od 800 KM do 1000 KM za spomenut broj osoba i dana. 

Što se tiče parkinga, javni parking će vas koštati 0,5 eura (1 KM) po satu u 'žutoj' zoni, odnosno pet eura (10 KM) za cijeli dan. U 'crvenoj' zoni, cijena raste na 0,8 eura (1,6 KM) po satu, odnosno osam eura (16 KM) za cijeli dan. Ono što svakako raduje jeste da veliki broj smještaja ima svoj parking, a sam grad nije pretjerano velik, pa se možete kretati bez automobila. 

Tivat, Crna Gora
Foto: Radiosarajevo.ba: Igalo, Crna Gora

U samom gradu imate 17 plaža, a cijene ležaljki i suncobrana su poprilično pristupačne, posebno kada uzmemo u obzir kako 'divljaju' u drugim dijelovima Jadranske obale. Tako je ekipa portala Radiosarajevo.ba uspjela naći cijenu od dva eura (4 KM) za suncobran i četiri eura (8 KM) za ležaljku. Ova cijena može se naći na dvije različite plaže. 

Ono što nas je svakako najviše iznenadilo jeste cijena sladoleda koju smo uspjeli naći u gradu. Iako se turisti širom Jadrana žale na cijene ove ljetne poslastice, za Igalo se ta kritika ne može reći. Tako ćete za jednu kuglu platiti samo jedan euro (2 KM). Bez obzira na to da li želite kornet ili čašicu, to će vas koštati još 30 centi (0,6 KM). Imajući u vidu da su cijene u Hrvatskoj dva ili više eura po kugli, ovo su svakako fantastične cifre. 

Što se tiče pića, cijene variraju, ali mjesto koje smo mi pronašli je svakako jako pristupačno. Tako će vas kafa izaći 1,4 eura (2,8 KM), a ako dodate mlijeko, cijena će se uvećati na 1,6 eura (3,2 KM). Coca-cola košta 2,8 eura (5,2 KM), što je cijena i drugih gaziranih i negaziranih pića. Negazirana voda košta 1,7 eura (3,4 KM), dok će vas kisela voda koštati isto. Ako želite flašu od 0,75 litara, cijena skače na 3,7 eura (7,4 KM). 

Tivat, Crna Gora
Foto: Radiosarajevo.ba: Igalo, Crna Gora

Alkoholna pića su također ispod prosječne cijene za Jadransku obalu. Jedno točeno pivo od 0,30 litra će vas koštati 2,8 eura, dok će 0,5 litara koštati 3,2 eura. Čaša bijelog ili crvenog vina košta 4,1 euro (8,2 KM). Cijena je ista i za jednu flašu - 18 eura (36 KM). Naravno, postoje i skuplje opcije, pa ćete tako za flašu Don Perignona izdvojiti čak 420 eura (840 KM). 

Iako postoje dosta popularnija mjesta u Crnoj Gori, poput Herceg Novog, Budve ili Sutomora, Igalo je svakako lijep grad koji ima dosta da ponudi. Ako uspije zadržati ovakve cijene i u narednoj sezoni, sigurno je da će postati još popularniji, posebno među turistima s 'plićim' džepom. 

Ažurirano 20. augusta: Tehničkom greškom u prvoj verziji je napisano da je riječ o gradu Tivat. Izvinjavamo se zbog greške. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije