Radiosarajevo.ba u Neumu: Je li "bh. Monte Carlo" najjeftinija morska destinacija za ljetovanje?

9
A. Ka.
Radiosarajevo.ba u Neumu: Je li "bh. Monte Carlo" najjeftinija morska destinacija za ljetovanje?
Foto: Radiosarajevo.ba / Ljetovanje u Neumu

Neum, "bosanski Monte Carlo", kako ga neki zovu, i jedini bh. grad sa izlazom na Jadransko more, godinama unazad bilježi nove rekorde, kada se radi o posjećenosti.

Čak i u godinama pandemije, brojke iz sektora turizma bile su i više nego dobre.

Nakon završetka putne dionice Stolac - Neum, duge oko 36 kilometara, izbjegnuta je i čuvena Svitava, putni pravac koji je više ličio na neku off road cestu.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Šta se uradilo?

Dakle, dosta se uradilo. Međutim, Neum ima drugih problema.

Recimo, ukoliko niste ovdje bili nekoliko godina unazad, teško da možete uočiti nešto novo, neku novu turističku ponudu ako izuzmemo gradnju hotela i privatnih kuća, villa, motela i slično. U sve navedeno se uvjerila ekipa portala Radiosarajevo.ba.

Ljetovanje u Neumu
Foto: Radiosarajevo.ba: Ljetovanje u Neumu

Standardne ponude su tu - pedaline, skuteri na vodi, izleti s brodicama do obližnjeg Pelješkog mosta i restorana na drugom kraju obale ili autobusom do Dubrovnika, Međugorja ili Mostara i slično.

Noćni život je sveden na nekoliko klubova, gdje je muzika najčešće zaglušujuća. I to sve do 24 sata, kada se sve - gasi.

S druge strane, sve navedeno očigledno ne smeta turistima, čemu svjedoče prepune plaže i šetalište koje se navečer pretvara u "košnicu".

Naći slobodnu sobu ili apartman u trenutnoj špici sezone gotovo je nemoguće. Slična situacija je i s hotelskim smještajima. A, cijene su i ovdje postale paprene. Apartman za dvije osobe iznosi najmanje 100 KM. Ukoliko tražite vilu s privatnom plažom, cifra ide i do 120 KM.

Ljetovanje u Neumu
Foto: Radiosarajevo.ba: Ljetovanje u Neumu

Bolje možete proći ukoliko vam je višečlana porodica ili ukoliko idete s brojnijim društvom. Tako se, recimo, apartman za šest osoba može naći i za 160 KM. Drugim riječima, svaku osobu noćenje košta nepunih 30 KM.

Za navedeni iznos imate besplatan parking, internet, privatnu plažu i besplatne dvije ležaljke i suncobran. Ne moramo vam govoriti koliko bi vas sve navedeno koštalo, recimo, u Crnoj Gori, da ne govorimo u Hrvatskoj.

Neke ville nude i polupansione, ali zato će vam biti i "tanji novčanik".

Cijene hrane i pića

Šta je tajna uspjeha Neuma? Ako gledate po principu uloženo - dobijeno, Neum je zasigurno najisplativija destinacija.

To se pogotovo odnosi na hranu i piće. Iako se na druśtvenim mrežama pojavljuju razne (dez)informacije, situacija na terenu je sasvim drugačija.

Prosječne cijene u Neumu
Foto: Radiosarajevo.ba: Prosječne cijene u Neumu

Odmah na početku jedan savjet. Ukoliko ostajete makar nekoliko dana, hranu i piće kupite u prodavnicana na magistrali. Zašto? Cijene su identične kao, recimo, u Sarajevu!

Situacija se mijenja u manjim trgovinama uz plaže i privatni smještaj. Neke proizvode platiti ćete i duplo skuplje. Uz sve navedeno, mesa, izuzev ribe, jednostavno - nema! Tako da ako želite roštilj, svakako morate na magistralu.

Kada smo kod ribe, iznenadilo nas je što je u ribarnici, recimo, kilogram orade 15 KM, a u Sarajevu 20. Isplati se malo i roštiljati - porcija orade u restoranu ide i do 30 KM.

Ljetovanje u Neumu
Foto: Radiosarajevo.ba: Ljetovanje u Neumu

Pizza iznosi oko 10 KM, pa naviše u zavisnosti od vrste pizze. Hamburger je osam KM, pileći sendvič sedam KM, a isti iznos platit ćete za doner.

Kafe su od dvije do dvije i po KM, sokovi četiri KM, pivo od četiri KM pa naviše. Kugla sladoleda je dvije, a palačinak sa Nutellom tri i po KM.

Ugalj za roštilj ćete, recimo, platiti i do šest KM, ukoliko ga uopće nađete. Hljeb je oko 2,50 KM, ali poranite, jer će ga - nestati.

Za kraj, obavezno pitajte za parking prilikom rezervacije smještaja. Za vrijeme našeg boravka na nekoliko mjesta na ulazima za parking pisalo je - nema mjesta.

Ljetovanje u Neumu
Foto: Radiosarajevo.ba: Ljetovanje u Neumu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije