Jednodnevni izleti na more sve popularniji: Evo koliko će vas koštati od Sarajeva i Zenice do Neuma

5
A. S.
Jednodnevni izleti na more sve popularniji: Evo koliko će vas koštati od Sarajeva i Zenice do Neuma
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Hrvatska

Ako nemate novca za višednevni odmor na moru, opcija je i jednodnevni izlet.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba provjerila je koliko trebate eura za put od Sarajeva, Zenice ili Tuzle do Neuma ili Splita, ručak, plaćanje parkinga...

Najskuplja stavka su gorivo i putarina pa je za jednodnevni izlet dvjema osobama potrebno minimalno 250 maraka za Neum, odnosno 180 eura (360 KM) za Split i sve popularniju destinaciju Bosanaca - Omiš.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Vrhunac je sezone i mnogi su već na moru. Automobil možda nije najjeftinija opcija, ali je najpraktičnija.

Bosanci, oni mlađi naravno, u zadnje vrijeme najčešće koriste dnevne ture autobusima, pa je recimo popularno putovanje u na jedan dan u Neum, a akcije su već u punom zamahu. Cijena 30 maraka po osobi.

Neum u julu 2023.
Foto: Printscreen: Neum u julu 2023.

"Ovo se može dopasti mlađoj populaciji, ali za porodicu sa dvoje djece to nije baš najbolja opcija. Lakše je dati 30 KM, nego 120 maraka. Tada je bolje putovati osobnim automobilom. Gorivo i putarina će doći ipak manje od 120 maraka za četveročlanu porodicu", komentira nam Sarajlija Haris T., koji je ljeto ove godine na takav način u dva navrata proveo u Neumu sa porodicom i bilo mu je dosta isplativije.

Iz Tuzle ili Zenice takve ponude za Neum iznose od 40 do 50 KM. Iz Bihaća je bolja opcija preko Karlovca do Umaga, nego da se putuje do Splita ili Trogira. Jeftinije je i isplativije.

Naravno, svi oni koji putuju moraju stati na nekom od odmorišta i kupiti kafu, a jedna s mlijekom košta 2,5 KM. Ako vas je četvero to je dodatnih 10 KM. 

Kada uđete u Hrvatsku sve to je isto u cjenovniku, samo umjesto konvertibilnih maraka računajte da su cijene u eurima, pa tako za četiri kafe s mlijekom mortate dati 10 eura ili 19.5 KM.

Granični prijelaz Izačić
Foto: AA: Granični prijelaz Izačić

Nastavljamo put i zbrajamo troškove.

Za gorivo od Tuzle do Neuma (330 kilometara) ćemo platiti oko 50 maraka u jednom smjeru. Uz to moramo platiti i putarina – 3,50 KM u jednom smjeru, a iz Zenice je to putovanje skuplje, 6 ili 7 KM, zavisno s koje naplatne rampe ćete krenuti putovanje. Za vlasnike ENC-a ovo putovanje je malo jeftinije.

Ako želite udobniji smještaj u Neumu ili Omišu, ležaljku ćete platiti 10 KM ili 10 eura, a 10 eura je i suncobran, kao i druga ležaljka. Znači, mjesto pod suncobranom na ležaljkama za dvoje stajat će vas 30 eura (60 KM) u Omišu, odnosno 30 KM za odmor u Neumu.

"Žale nam se gosti da im je postalo preskupo pa hranu nose od kuće", kaže nam Sofija iz Neuma, koja godinama iznajmljuje apartmane u ovom jedinom bh. gradu na moru.

Ako želite za ručak pojesti pizzu na plaži, platit ćete je od 10 do 15 KM u Neumu, odnosno eura u Hrvatskoj. Ako neko poželi i kuglu sladoleda. Koliko košta? Dvije marke ili dva i pol eura.

Računica - kada se sve sabere - je jednostavna. Potrebno je minimalno 250 maraka za Neum, odnosno 180 eura (360 KM) za Splita ili Omiša.

Mlađi će kazati - ovo je mnogo jeftinije za nas kada idemo sa rajom na more, i neće nas koštati više od 100 KM, a za porodice sa dvoje djece, daleko povoljnija varijanta su, ipak, sedmodnevni odmori.

Od Sarajeva, Zenice ili Tuzle do Neuma (250 KM)

Gorivo 50 KM u jednom smjeru, 100 KM ukupno
Ležaljke i suncobrani 60 KM
Ručak 50 KM
Putarina i osvježenje na putovanju 40 KM

Od Sarajeva, Zenice ili Tule do Omiša (180 eura)

Gorivo 80 KM (40 eura) u jednom smjeru, 80 eura ukupno
Ležaljke i suncobrani 30 eura (60 KM)
Ručak 50 eura (100 KM)
Putarina i osvježenje na putovanju 40 KM (20 eura)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije