Posjetili smo Veliki Zaton: Zbog cijene ribe i pića mnogi će odustati od odlaska u restoran

0
N. Ć.
Posjetili smo Veliki Zaton: Zbog cijene ribe i pića mnogi će odustati od odlaska u restoran
Foto: Radiosarajevo / Veliki Zaton

Sezona godišnjih odmora uveliko traje, sunčanje, kupanje i opuštanje na moru s porodicom.

Ali, da bi tako nešto sebi i svojim namilijima priuštili, poprilično ćete isprazniti džepove.

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo luksuz, o cijenama smještaja, hrane i pića bruji cijeli region. 

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ekipa portala Radiosarajevo.ba, boravila je u Velikom Zatonu, dubrovačkom prigradskom naselju. 

Zaton je smješten u prelijepoj uvali Jadranskog mora, nešto manje od desetak kilometara  sjeverozapadno od Dubrovnika, uz magistralnu cestu, a nalazi se između naselja Štikovica i Orašac.

Mnogi mještani, Zaton dijeli na Veliki i Mali, a ono što je pomalo neobično jeste da je baš Veliki Zaton manji nego Mali Zaton, po čemu je jako specifičan mnogim turistima, jer je dosta mirniji za odmor. 

Posjetili smo Slano: Cijene su nešto niže, evo koliko koliko koštaju hrana i piće u restoranima

Posjetili smo Slano: Cijene su nešto niže, evo koliko koliko koštaju hrana i piće u restoranima

Kada je riječ o cijenama hrane i pića, restorani u ovom mjestašcu imaju običaj raditi tzv. dnevne varijante jela, što je mnogim posjetiocima prilično korektno, kako zbog količine jela tako i zbog cijena. 

Ali, ako želite uživati u jelima sa roštilja, morskim specijalitetima, hladnim platama, ili tjestenini, još jednom provjerite da li ste bili spremni na ovakvu vrstu odmora.

Cijene su iznimno visoke, za jednu hladnu platu u prilično maloj gramaži, sa hobotnicama i inćunima, morat ćete izdvojiti 24 eura (48 maraka). 

Ako ste više ljubitelji ribe, tek tada ćete se uhvatiti za glavu. Jedan kilogram ribe na žaru košta 76 eura (152 marke), dok je riblja plata za dvije osobe 80 eura (160 maraka). 

Jela sa roštilja kreću se od 14 eura (28 maraka) do 50 eura (100 maraka), dok ćete za slastice poput poricje palačinki izvdvojiti 6 eura (12 maraka), a za kuglu sladoleda 2 eura (4 marke). 

I cijene pića su nas iznenadile, za gazirani sok (0,25l) morat ćete izvdvojiti vrtoglavih 13,50 eura (27 maraka), dok za pivo (0,33l) izdvajate 3 eura (6 maraka), što i nije toliko strašno. 

Cijene toplih napitaka poput, kafe, čaja, macchiata, kreću se od 1,5 eura (3 marke) do 3 eura ( 6 maraka). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije