Njemački državljanin krenuo na ljetovanje u Hrvatsku - 'naoružan do zuba'

0
FENA
Njemački državljanin krenuo na ljetovanje u Hrvatsku - 'naoružan do zuba'
Foto: Slobodna Dalmacija / Ilustracija / Granični prijelaz između BiH i Hrvatske

Na graničnom prijelazu kod Donjeg Lapca zbog unosa hladnog oružja kažnjen je 24-godišnji njemački državljanin u čijem je automobilu policija pronašla duži preklopni nož, mačetu od 77 centimetara, bejzbol palicu i dvije sjekire.

Prijestupniku je izdan obavezni prekršajni nalog na iznos od 130 eura (oko 260 KM), u skladu sa Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana, a kako stoji u policijskom priopćenju "oružje je od njega privremeno oduzeto" jer je "riječ o hladnom oružju kategorije D pogodnom za nanošenje ozljeda, a način i okolnosti nošenja tog oružja su ukazivali da se nose kako bi bili uporabljeni za napad ili nanošenje ozljeda”.

Kako je pojasnila glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević, kazna je od 130 do 660 eura, a u ovom je slučaju minimalna, jer zatečeno oružje spada u kategoriju D, što su dozvoljena oružja, za koja nije potebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu, ali je iznimka od toga upravo prelazak državne granice, kada je posjedovanje oružja potrebno prijaviti.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Prema zakonu u hladna oružja, kaže Brozičević, spadaju bokseri, bodeži, kame, mačevi, koplja, sablje, bajunete, metalne zvjezdice za bacanje, ali i razne palice i noževi čije se sječivo nalazi pod pritiskom sabijene opruge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije